/Bacteriile devin mai periculoase in spatiu, deoarece se adapteaza mai usor

Bacteriile devin mai periculoase in spatiu, deoarece se adapteaza mai usor

În spaţiu, bacteriile devin mult mai periculoase pentru om decât pe Terra, susţin oamenii de ştiinţă, indicând că în bacteriile care s-au aflat în timpul unor zboruri la bordul navetelor spaţiale au intervenit modificări la nivelul unor proteine şi gene. În acest context, savanţii consideră necesară conceperea unor vaccinuri pentru persoanele care zboară în spaţiu, relatează în ultimul său număr revista Applied and Environmental Microbiology.

Experţii de la Centrul de boli infecţioase şi vaccinologie de la Universitatea Arizona au investigat modul în care bacteriile patogene se comportă în spaţiu. Acest lucru este important să fie cunoscut în scopul de a proteja sănătatea astronauţilor în timpul zborului.

Astfel, oamenii de ştiinţă au monitorizat două tipuri de bacterii: Pseudomonas aeruginosa şi Salmonella typhimurium.
Primul se referă la agenţii patogeni care coexistă paşnic cu organismul în cazul unei persoane sănătoase, dar care devin periculoşi atunci când e vorba de o imunitate compromisă, putând fi de-a dreptul fatali pentru cei care suferă de fibroză chistică sau pacienţii cu arsuri.

Tocmai această bacterie a fost cauza bolii astronautului Fred Haise, în timpul misiunii nereuşite a navetei spaţiale americane Apollo 13 pe Lună în 1970.

De asemenea, infecţia cu Salmonella afectează grav sistemul digestiv chiar şi în cazul unei persoane cu un sistem imunitar sănătos.

Bacteriile au fost transportate în containere speciale la bordul unei navete spaţiale timp de câteva zile. La întoarcerea pe Pământ, oamenii de ştiinţă au studiat expresia genelor bacteriene, descoperind modificări în cazul a 167 de gene şi 28 de proteine.

Biologii au arătat pentru prima dată că tipuri diferite de bacterii – Salmonella şi Pseudomonas – utilizează unul şi acelaşi mecanism de reglementare pentru adaptarea la condiţiile de spaţiu: proteina Hfq.

Oamenii de ştiinţă nu înţeleg încă întregul mecanism de modificări adaptative în celulele bacteriene, dar apreciază că schimbările survenite în gena de infecţiozitate accentuează proprietăţile infecţioase ale bacteriilor. Anterior, ei au descoperit o categorie de bacterii capabile să se adapteze chiar şi la arsenic. Cu doi ani în urmă, o echipă de cercetători israelieni a constatat un fel de conştiinţă colectivă la unele bacterii. Bacteriile ştiu cum să extragă informaţii din mediul înconjurător şi pot să comunice unele cu altele, susţin aceştia.