/Bacteria ucigasa: Olanda va analiza esantioane de seminte germinate

Bacteria ucigasa: Olanda va analiza esantioane de seminte germinate

Autorităţile sanitare olandeze /nVWA/ au anunţat, luni, că au prelevat pentru analiză eşantioane de seminţe germinate, după ce unele de la o fermă bio din Germania au fost suspectate ca fiind purtătoare ale unei bacterii potenţial ucigaşe, relatează AFP.
”Absolut nimic nu indică în acest moment că bacteria este prezentă în Olanda, dar, din simplă precauţie, am prelevat eşantioane pentru efectuarea de analize”, a declarat pentru AFP Marian Bartelink, un purtător de cuvânt al nVWA.
Ministrul german al agriculturii din Saxonia Inferioară /nord/, Gert Lindemann, a anunţat duminică faptul că seminţe germinate şi răsaduri cultivate în acest land ar putea fi la originea epidemiei provocate de bacteria Eceh, soldată, potrivit ultimului bilanţ, cu 23 de morţi în Europa, din care 22 în Germania.


Dar, din cele 40 de eşantioane prelevate de la ferma biologică din Bienenbüttel, un mic sat situat la 80 km sud de Hamburg, 23 nu prezintă nici o urmă de bacterie, în timp ce testele continuă la celelalte 17 eşantioane.
Întreprinderea vizată produce seminţe germinate /brocoli, ridichi, muştar etc / şi răsaduri de fasole.
Productschap Tuinbouw /PT/, o organizaţie care apără interesele antreprenorilor olandezi din sectorul horticol, estimează la circa 70 milioane de euro pe săptămână pierderile suferite de către producători şi angrosişti din sectorul legumelor proaspete din Olanda din cauza epidemiei.
”Consumul este în scădere, exporturile sunt în scădere, cererea este în cădere liberă din cauza climatului de suspiciune faţă de legumele proaspete”, a declarat pentru AFP Saskia Zeilstra, purtător de cuvânt al PT.
Comisia Europeană şi-a anunţat luni intenţia de a propune ”compensaţii” financiare pentru a-i ajuta pe producătorii europeni de legume şi fructe ale căror vânzări au scăzut. Detaliile acestui ajutor vor fi discutate marţi la Luxemburg, cu ocazia unei reuniuni extraordinare a miniştrilor agriculturii din Uniunea Europeană.
Şase cazuri de persoane contaminate cu bacteria Eceh au fost înregistrate în Olanda, dintre care patru suferă de complicaţia sa cea mai gravă, sindromul hemolitico-uremic /SHU/. Toate cele şase persoane au fost recent în Germania.
Un grup de experţi olandezi, format îndeosebi din medici şi cercetători, se vor întruni luni seara pentru a discuta despre măsurile care trebuie luate în cazul în care epidemia s-ar extinde în Olanda, a declarat pentru AFP Toon van Wijk, purtător de cuvânt al institutului olandez pentru sănătate publică.