/Bacteria Eceh: agricultorii germani cer UE sa-i sprijine mai mult

Bacteria Eceh: agricultorii germani cer UE sa-i sprijine mai mult

Preşedintele Federaţiei agricultorilor germani (DBV) Gert Sonnleitner a cerut Uniunii Europene să sporească ajutorul acordat agricultorilor europeni loviţi de consecinţele epidemiei de diaree hemoragică, soldată cu 33 de morţi în Europa, informează AFP.

‘Comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş va creşte, sperăm, suma’ propusă, care este de 210 milioane de euro, a declarat Sonnleitner sâmbătă, pentru cotidianul Tagesspiel. ‘Prejudiciul (adus de criză) în întreaga UE se ridică la 500-600 de milioane de euro, din care 65 de milioane pentru agricultorii Germaniei’, a argumentat el.

Consumatorii germani au fost invitaţi de autorităţile sanitare să evite consumul de castraveţi, roşii şi salată, acestea fiind suspectate de a fi vectorul de transmitere a epidemiei de diaree mortală. Repercusiunile au afectat un număr mare de ţări din Europa, începând cu Spania, legumele exportate de care au fost puse în cauză la începutul crizei. Rusia a interzis şi ea importul de legume din Uniunea Europeană.

Tomatele, castraveţii şi salata au fost ‘reabilitate’ vineri în Germania, ridicându-se alerta ce interzicea consumul lor, mai ales după identificarea de către autorităţile sanitare a originii contaminării – seminţele germinate provenite de la o exploatare biologică din nordul Germaniei. Ferma a fost închisă, aminteşte AFP.

Comisarul european Dacian Cioloş a salutat, în ziarul Passauer Neue Presse de sâmbătă, ridicarea alertei şi a spus că aşteaptă ca marţi statele membre UE să dea foc verde pentru un ajutor de 210 milioane de euro.