/Bacteria E. coli: sarcini de viitor

Bacteria E. coli: sarcini de viitor

Când se va descoperi /dacă se va descoperi vreodată/ ce aliment a fost cel infestat cu tulpina bacteriei E. coli O104, care a provocat deja moartea a 20 de persoane în Germania, lucrurile nu se vor opri aici. Fie că este vorba de legume, carne sau apă… odată identificat focarul infecţios oamenii de ştiinţă vor avea mult de lucru. Vor trebui să analizeze această nouă variantă de bacterie, necunoscută până acum, şi să ia măsurile necesare pe care le impune această infecţie, notează miercuri ziarul El Mundo.

Potrivit profesorului Jorge Blanco, responsabil al laboratorului de referinţă pentru acest patogen în Spania /cu sediu la Universitatea din Santiago de Compostela), întrebarea cea mai importantă la care vor trebui să răspundă cercetătorii germani este ‘cum a ajuns aici?’ Odată eliminaţi castraveţii şi gemenii de soia de pe lista suspecţilor şi după identificarea alimentului ‘vinovat’ va trebui să se afle cum s-a ajuns la contaminarea cu această bacterie. Iar dacă a fost, de exemplu, prin intermediul vreunei scurgeri de ape reziduale, infestate cu fecale, să se vadă dacă originea este animală sau umană.

Dacă bacteria provine de la un aliment, sau dacă are drept origine apa, acest lucru va influenţa măsurile de control şi de prevenire a bolii care vor trebui adoptate, sunt de părere şi specialiştii de la Centrul Naţional de Microbiologie, din cadrul Institutului de Sănătate Carlos III. Pe viitor o mare parte a sarcinii microbiologilor va consta în studierea tulpinii O104. “Este posibilă să dispară brusc şi la fel de repede cum a apărut’, spune profesorul Blanco. “Ar putea să mai apară ici colo cazuri izolate. Adevărul este că nu ştim ce se va întâmpla, depinde de capacitatea ei de răspândire’, adaugă profesorul spaniol.

În acest sens, microbiologii de la Institutul Carlos III arată că ‘scopul final al bacteriei nu este de a-şi anihila gazda, pentru că întreaga ei populaţia ar fi lipsită de refugiu şi ar fi obligată să-şi găsească altă gazdă. Din contră cea mai mare reuşită pentru ea ar fi să evolueze pentru a se adapta mai bine la oaspetele care o găzduieşte şi să se multiplice cu ajutorul acestuia provocându-i cât mai puţine neplăceri posibile’. Din acest motiv, adaugă profeorul, pe viitor vor trebui studiate persoanele purtătoare de E. coli O104 din Germania. Altfel spus, acei pacienţi care sunt capabili să controleze anumite colonii ale acestei bacterii în intestinul lor şi să le elimine prin fecale fără a suferi simptomele.

Probabil, cum a cerut deja Ministerul spaniol al Sănătăţii la Bruxelles, focarul de infecţie din Germania va obliga autorităţile comunitare să modifice actuala legislaţie de control asupra alimentelor. ‘Nu numai că se va reduce limita tulpinilor de E. coli admise /pragul stabilit pentru fiecare tip de aliment/, ci de-acum încolo va trebui inclusă pe lista patogenilor şi tulpina O104, nu doar O157 responsabilă până acum de 90% din focarele grave care i-au afectat pe oameni. De exemplu, deşi la carne limita permisă este mai mare decât la fructe şi legume /pentru că se consumă gătită/ s-ar putea ca pragul să fie redus’.

Potrivit microbiologilor spanioli, grupul bacteriilor E. coli toxice pentru om sunt relativ noi în mediul nostru /primul focar identificat a fost cel cu tulpina O157 apărut în SUA, în 1982). Ceea ce înseamnă că omul nu a avut timp să dezvolte mecanisme de apărare eficiente împotriva ei, iar populaţia riscă să se îmbolnăvească. De data aceasta însă, bacteria a reuşit să ‘se infiltreze’ şi să facă parte din lanţul alimentar, deşi sunt mulţi cei care cred că acest focar se va stinge, asemeni celor 30% protagonizate până acum de ‘ruda’ ei 00157, fără a descoperi originea contaminării.