/Bacteria E.coli ii ingenuncheaza pe agricultori

Bacteria E.coli ii ingenuncheaza pe agricultori

O bacterie mortală, din cauza căreia au murit deja 16 persoane, 15 dintre care în Germania, a tăiat apetitul consumatorilor pentru crudităţi, generând dificultăţi pentru agricultorii din întreaga Europă, comentează miercuri AFP.

În Germania – epicentru al contaminării cu bacteria E.coli 0104 – federaţia agricolă Bauernverband evocă imposibilitatea de a câştiga 4 milioane de euro pe zi de pe urma vânzărilor de legume. ‘La începutul acestei săptămâni încă vorbeam de 2 milioane de euro’, explică purtătorul de cuvânt al federaţiei Joachim Funke. Pentru unii producători, în special de castraveţi, este vorba de o scădere între 80% şi 90% a cifrei de afaceri. Castraveţii care nu îşi găsesc cumpărătorii sunt utilizaţi pe post de deşeuri organice.

Autorităţile sanitare germane s-au pronunţat săptămâna trecută împotriva consumului de roşii, salată verde şi castraveţi, incriminând pentru epidemia declanşată castraveţii din Spania. Suspiciunea lor nu a fost însă confirmată, notează AFP, indicând că originea bacteriei, care s-a răspândit din portul german Hamburg (nord), nu a fost nici astăzi identificată.

Incertitudinea nu favorizează însă restabilirea încrederii consumatorilor, care acum sunt reticenţi şi faţă de alte legume, cum ar fi ardeii.

În această criză, producătorii spanioli estimează că vor plăti cel mai piperat preţ. ‘Aproape toată Europa’ a încetat să le mai cumpere legumele şi fructele, a deplâns marţi situaţia Jorge Brotons, preşedintele Federaţiei spaniole a producătorilor-exportatori de fructe şi legume (Fepex), evaluând pierderile la circa 200 milioane de euro pe săptămână. Spania, primul producător de legume şi fructe în Europa, exportă cantităţi importante de produse agricole în Germania.

Germania a sistat şi importurile din Olanda, evaluate la 10 milioane de euro pe săptămână, în timp ce producătorii belgieni evocă pierderi de ordinul a 3-3,5 milioane de euro pe săptămână.

În Italia, sindicatul agricol Coldiretti estimează pierderi de circa 3 milioane de euro pe zi, pe fondul ‘psihozei care ar putea fi devastatoare pentru sănătate şi economie’.

Şi aceasta pentru că nu doar germanii evită legumele proaspete. În Franţa ‘există o adevărată panică în privinţa castraveţilor’, confirmă pentru AFP Pierre Diot, care îi reprezintă pe producătorii francezi de roşii şi castraveţi. Vânzările la castraveţi au scăzut cu 80% în doar câteva zile, iar la tomate cu 20%.

Vânzările de produse vegetale s-au prăbuşit şi în Belgia. ‘Doar un sfert din castraveţi s-au vândut astăzi, la un sfert din preţul normal’, explică secretarul general al Federaţiei de licitaţii belgiene (VBT), Philippe Appeltans. Tomatele, ardeii şi vinetele sunt de asemenea vizate, adaugă el.

Toate acestea ‘vor pune întreprinderile în mare dificultate’, în condiţiile în care sectorul agricol fusese deja afectat. În Germania, producătorii de fructe şi legume au fost afectaţi de îngheţurile târzii din martie şi aprilie, pe fondul mai multor scandaluri alimentare din ultimii ani, dintre care cel mai recent data din luna ianuarie a.c. şi incrimina ouă şi carne contaminate cu dioxină.

În Franţa, seceta din acest an pune întregul sector agricol într-o situaţie critică. ‘Rămâne de văzut cine va plăti. Logic ar trebui ca aceasta să fie Germania, care a răspândit informaţii false, sau UE’, consideră belgianul Appeltans.

Bruxellesul a promis să examineze modalităţile prin care i-ar putea ajuta pe producători, dar a avertizat că dispune de un câmp de manevră ‘limitat’.

În Germania, Ministerul Agriculturii încearcă să-şi canalizeze energia pe găsirea sursei de contaminare; între timp, banca agricolă publică Rentebank va debloca credite la tarife preferenţiale pentru producători.