/Bacteria E.coli face ravagii in Austria in absenta

Bacteria E.coli face ravagii in Austria in absenta

Ministrul austriac al agriculturii şi mediului, Nikolaus Berlakovich, a promis miercuri un pachet de măsuri în sprijinul fermierilor afectaţi de scăderea vânzărilor de legume din cauza crizei provocate de bacteria E.coli enterohemoragică.

În urma unei şedinţe cu reprezentanţi ai fermierilor şi ai Agrarmarkt Austria Marketing, s-a decis intensificarea activităţii de informare despre producţia internă de legume, pentru recâştigarea încrederii consumatorilor. De asemenea, Berlakovich a făcut apel la Uniunea Europeană “să examineze măsuri de ajutor” pentru legumicultori, de care “să beneficieze şi ţările aflate în rândul al doilea printre cele afectate”.

În plus, Ministerul Agriculturii, în colaborare cu comercianţii, va încerca să promoveze mai mult produsele autohtone, inclusiv printr-o etichetare mai largă.

Teama de bacteria ucigaşă a transformat însă legumele în marfă nevandabilă. Numai LGV-Frischgemüse, cel mai mare comerciant de legume din Austria, a fost nevoit miercuri să distrugă 200.000 de castraveţi. Până la sfârşitul săptămânii, compania estimează pierderi de 200.000 de euro. “Isteria ţine din Burgenland până în Vorarlberg /cel mai estic, respectiv cel mai vestic land/”, a comentat preşedintele LGV, Gerald König. Concernul REWE (care deţine, între altele, Billa, Merkur, Penny şi ADEG) a anunţat luni o scădere cu 60% a vânzărilor.

Pagubele provocate de această criză producătorilor autohtoni de legume sunt de ordinul milioanelor, a estimat miercuri Fritz Rauer, preşedintele asociaţiei de profil. Vânzările de castraveţi scăzuseră ieri cu 50-70% faţă de marţea trecută, afectând din plin cele 160 de ferme producătoare de castraveţi pentru salată, a indicat el. “Austria este liberă de EHEC”, a subliniat Rauer, făcând apel la consumatori să cumpere legume de producţie internă.

Între timp, în Austria Inferioară a apărut primul caz suspect de infectare la un cetăţean austriac, internat miercuri după-amiaza în clinica din St. Pölten. Pacientul este izolat, se află în tratament şi i se fac investigaţii, al căror rezultat este aşteptat cel mai devreme joi, a precizat purtătorul de cuvânt Bernhard Jany. Bărbatul a revenit recent din Germania şi este posibil să se fi infectat acolo.

Până în prezent, la cele 22 mostre de legume şi fructe (castraveţi din Spania, roşii, ardei şi 16 sortimente de salată din alte ţări) testate din totalul de 130 prelevate nu a fost găsit agentul patogen incriminat, a anunţat directorul general al agenţiei de sănătate publică, Pamela Rendi-Wagner. Restul rezultatelor urmează să fie prezentate vineri, a indicat Pamela Rendi-Wagner, menţinând recomandarea de păstrare a unei igiene alimentare cât mai riguroase.