/Baconschi: Tunisia va da un exemplu lumii arabe prin realizarea fuziunii intre islamul moderat si democratia occidentala

Baconschi: Tunisia va da un exemplu lumii arabe prin realizarea fuziunii intre islamul moderat si democratia occidentala

Tunisia poate să dea lumii arabe un exemplu prin realizarea fuziunii între islamul moderat şi democraţia occidentală, a declarat joi ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi, într-o întâlnire cu reprezentanţi ai ONG-urilor tunisiene.
Oficialul român a arătat că nu trebuie ‘clonat’ modelul democratic occidental şi e nevoie să se ţină cont de rădăcinile culturale ale acestei ţări arabe, însă a încurajat autorităţile tunisiene să continue cu paşi siguri pe drumul tranziţiei spre democraţie, subliniind că trebuie ieşit cât mai repede, dar nu în grabă din actuala perioadă de interimat, fiind nevoie de stabilitate pentru interlocutorii externi şi investitorii străini.


În conferinţa susţinută la Institutul Arab al Drepturilor Omului din Tunis, ministrul Baconschi a menţionat că autorităţile tunisiene actuale trebuie să se pună de acord asupra momentului organizării alegerilor prezidenţiale şi a celor parlamentare, în condiţiile în care alegerile pentru constituirea unei adunări constituante au fost stabilite pentru luna octombrie a.c., fiind amânate faţă de luna iulie, desemnată iniţial.
Baconschi s-a declarat optimist în legătură cu evoluţia tranziţiei din Tunisia, el arătând că aceasta, spre deosebire de ţările Europei de Est în urmă cu 20 de ani, deţine o economie de piaţă, o societate educată, care poate înţelege dezbaterea publică şi democratică, precum şi un statut al femeii care poate fi considerat cel mai modern din lumea arabă.
Pe de altă parte, el a subliniat că trebuie evitate violenţele, ceea ce România nu a ştiut să facă la începutul anilor ’90, deoarece ‘cinci minute de violenţe transmise în direct de Al Jazeera, CNN, BBC, RFI pot schimba în cinci minute decizia de a veni a multor investitori mari’.
Oficialul român a fost primit joi dimineaţă şi de premierul Beji Caid Essebsi şi s-a întâlnit şi cu ministrul comerţului şi turismului, Mehdi Houas, exprimându-şi ulterior acestor vizite încrederea în perspectiva semnării unor contracte importante între firme româneşti şi companii din Tunisia. Anterior, miercuri seara, el a avut o întâlnire şi cu ministrul de externe Mouldi Kefi.
Prezenţa şefului diplomaţiei în Tunisia a coincis cu vizita unei delegaţii de oameni de afaceri români membri ai Camerei de Comerţ Româno-Tunisiene de la Bucureşti, care au participat la Târgul economic de la Tunis. ‘Suntem interesaţi de investiţii reciproce, de o cooperare consolidată în domeniul tehnologiei, turismului, agriculturii, infrastructurii. România poate contribui la efortul Tunisiei de a-şi relansa economia şi de a-şi găsi un nou loc în contextul euro-mediteranean’, a mai evidenţiat ministrul Baconschi.
În Tunisia a fost declanşată în luna ianuarie ‘revoluţia de iasomie’, care a dus la căderea regimului Ben Ali, ulterior valul revoltelor populare pentru democraţie propagându-se şi în alte ţări ale Africii de Nord şi ale lumii arabe. Guvernul interimar (al treilea de la părăsirea ţării de către Ben Ali) se confruntă cu dificultăţi în gestionarea perioadei până la alegerile anticipate, înregistrându-se în continuare, dar cu amploare mai scăzută, greve şi manifestaţii de protest şi de contestare a autorităţilor centrale şi locale. Data alegerilor anticipate pentru noua Adunare Constituantă, anunţate iniţial pentru 24 iulie, a fost contestată de unele partide, ulterior decizându-se amânarea acestora pentru 23 octombrie.
Volumul schimburilor comerciale dintre România şi Tunisia a fost în 2010 de 124,4 milioane dolari, cu o rată aproximativ egală a exporturilor şi importurilor, în regres faţă de nivelul de 156 milioane de dolari înregistrat în 2009, însă în creştere evidentă faţă de anii anteriori aderării României la UE (64 milioane dolari în 2005). Gama produselor exportate de România în Tunisia este foarte largă, având întâietate cele siderurgice, petroliere, cheresteaua, maşinile şi utilajele electrice, cerealele, în timp ce printre produsele tunisiene importate de ţara noastră se numără în principal fosfaţii şi compuşii acestora, fructele, măslinele, maşinile şi aparatele electrice.
Relaţia dintre cele două ţări se bazează şi pe cei aproximativ 1.500 de studenţi tunisieni care în prezent studiază în universităţi din România, în principal în domenii cum ar fi medicină şi farmacie, stomatologie, economie, drept, inginerie. Totodată, un număr important de turişti români au efectuat sejururi în Tunisia (aproximativ 35.000 în 2008), însă numărul acestora s-a redus substanţial din cauza crizei economice în ultimii doi ani (circa 8.000 în 2010) iar în acest an, pe fondul situaţiei tensionate din Tunisia şi a paralizării industriei turistice de aici, numărul sejururilor vândute în România este foarte mic.