/Bacau: Voluntari olandezi au construit un Centru multifunctional pentru tinerii cu dizabilitati

Bacau: Voluntari olandezi au construit un Centru multifunctional pentru tinerii cu dizabilitati

Un număr de 40 de pensionari olandezi din Amsterdam, având vârste cuprinse între 60 şi 82 de ani, au construit în Bacău, muncind mai bine de şase luni, un Centru multifuncţional destinat desfăşurării de activităţi recuperatorii, în cadrul Asociaţiei Betania, pentru tinerii având handicap neuromotor.
În noul spaţiu, adolescenţii, care nu aveau condiţii de a socializa în municipiu, vor putea să picteze, să confecţioneze obiecte decorative, să vizioneze filme, să poarte discuţii pe diferite teme şi să-şi facă prieteni.
Bart van Gameren, preşedintele Fundaţiei ”Werkgroep Oest Europa”, căreia îi aparţin voluntarii-constructori, a tăiat panglica inaugurală şi a predat, luni, cheile noului imobil preşedintelui Asociaţiei de caritate Betania, Andre Muit, un olandez care manageriază din 1995 activitatea acestei organizaţii nonguvernamentale băcăuane.


Cu prilejul ceremoniei, în holul clădirii fost dezvelită o plachetă pe care stă scris, în română şi olandeză, ”Construit pentru viitorul tău”, mesaj care coincide cu deviza voluntarilor olandezi: ”Construiesc pentru viitorul vostru!”
”Sunt fericit că pe un teren fără funcţionalitate am reuşit să realizăm o clădire utilă, ce lipsea din Bacău. Au fost respectate etapele şi, în toată această perioadă, s-a petrecut exact ceea ce trebuia. Am terminat totul înaintea sosirii iernii, iar acest fapt nu poate fi decât benefic pentru tinerii ce au dorinţa de recuperare”, a declarat pentru AGERPRES Co Klootwijk, liderul echipei de voluntari. Constructor de profesie, el are vârsta de 82 de ani.
La rândul său, Andre Muit a precizat pentru AGERPRES că recepţia clădirii Centrului multifuncţional este ”un moment foarte important pentru Betania”. ”Doream de mult timp să realizăm o asemenea investiţie, iar sprijinul concetăţenilor mei din Amsterdam a fost unul decisiv”, a susţinut acesta.
Bart van Gameren, preşedintele Fundaţiei ”Werkgroep Oest Europa”, organizaţie care a mai construit în urmă cu doi ani, tot printr-o acţiune de voluntariat iniţiată de Betania, Centrul Medical din comuna băcăuană Găiceana, a afirmat că ”seriozitatea celor de de la Betania îi fac să gândească, împreună, şi alte proiecte pentru anii următori”.
Asociaţia de caritate Betania din Bacău a investit în cursul ultimilor 16 ani mai bine de 20 de milioane de euro, cea mai mare parte a sumei reprezentând donaţii ale unor firme ori persoane particulare din Olanda, pentru realizarea de obiective menite să asigure recuperarea persoanelor cu dizabilităţi, dotarea unor unităţi medicale băcăuane ori a atelierelor-şcoală aparţinând unui număr de patru unităţi de învăţământ din judeţ.