/Bacau: Protocol de parteneriat intre spitalele din orasul israelian Tzfat si municipiul Moinesti

Bacau: Protocol de parteneriat intre spitalele din orasul israelian Tzfat si municipiul Moinesti

Spitalul Municipal de Urgenţă din Moineşti a semnat, în Israel, un parteneriat de colaborare cu ‘Ziv Medical Center’ din oraşul Tzfat, în trei domenii de activitate medicală: terapie intensivă, cardiologie, inclusiv cardiologie intervenţională, şi chirurgie laparoscopică şi ginecologică.
‘Am răspuns invitaţiei conducerii spitalului universitar din Tzfat, al cărui director general al spitalului a fost foarte entuziasmat de ideea unei colaborări după vizita făcută la Moineşti în urmă cu aproape două luni’, a declarat telefonic, luni, pentru AGERPRES managerul spitalului din Moineşti, doctorul Adrian Cotîrleţ.

Potrivit acestuia, ”parteneriatul funcţionează, deja, din prima zi, deoarece, am şi pus la punct instalaţiile de telemedicina între cele două spitale, probele de interconectare au reuşit, urmând, de acum, ca în fiecare săptămână a avea, prin acestui sistem modern de comunicare profesională, un schimb de păreri pe cazuri concrete critice, care vor pune probleme celor două echipe’.
Sistemul a fost experimentat, în premieră, la Moineşti cu prilejul desfăşurării, recent, a manifestărilor din cadrul ‘Zilelor Spitalului de Urgenţă’ din localitate, când o operaţie efectuată în unitatea medicală din judeţul Bacău a fost transmisă, în direct, întro sală din Slănic Moldova unde se aflau peste 300 de medici din centre universitare medicale şi din spitale din ţară.

Delegaţia moineşteană, în componenţa căreia se mai află Eugen Tincu, Şeful Secţiei de anestezie şi terapie intensivă a Spitalului din Moineşti, dar şi primarul municipiului Moineşti Viorel Ilie, a mai vizitat în Israel şi cel mai mare spital din Orientul Apropiat, ‘Chaim Sheba Medical Center’ din Tel Hashomer, unde directorul adjunct este un fost moineştean până în 1989.
‘Am fost impresionat de acest spital, care are 7.000 de angajaţi, din care peste 1.000 de medici, în care se înregistrează peste 10.000 de naşteri şi peste un milion de pacienţi pe an. O adevărată uzină de sănătate. Rămâne ca directorul adjunct să viziteze, la rândul său, Spitalul din Moineşti, să constate, direct , importantele schimbări benefice actului medical pe care le-am realizat în ultimii cinci ani, şi să avem schimburi pe linie de IT şi echipamente medicale’, a explicat pentru AGERPRES Adrian Cotîrleţ.