/Bacau: Profesorul de matematica acuzat de luare de mita va fi judecat in libertate

Bacau: Profesorul de matematica acuzat de luare de mita va fi judecat in libertate

Profesorul de matematică Ioan Gherasă, reţinut de poliţiştii băcăuani după un flagrant în cancelaria Colegiului ‘Henri Coandă’ pentru luare de mită, va fi judecat în stare libertate, a decis o instanţă a Tribunalului Bacău, după o şedinţă de judecată care a durat mai bine de patru ore.
Derularea audierilor a reliefat şi posibilitatea ca profesorului să-i fi fost înscenată acuzaţia de o elevă care era în situaţia de corigenţă.
Acuzatul a sosit la Tribunal direct de la Spitalul judeţean de urgenţă unde fusese internat ca urmare a faptului că în noaptea de luni spre marţi i se făcuse rău şi leşinase de două ori din cauza şocului emoţional în timpul anchetei efectuate de poliţişti.


“Pacientul a fost ţinut sub observaţie în urma unei stări de lipotimie. A fost examinat şi de un medic psihiatru, care a recomandat poliţiştilor ca, în cazul în care observă modificări în starea pacientului, să îl aducă înapoi la spital’, a declarat, pentru Agerpres, Mirela Romaneţ, purtător de cuvânt al SJU Bacău.
De la Unitatea de Primiri Urgenţe /UPU/ a spitalului băcăuan, profesorul a ajuns în atenţia medicilor de la secţia de psihiatrie unde a rămas, sub pază, şi peste noapte.
Pe tot parcursul şedinţei de judecată pe sălile Tribunalului s-au aflat elevii clasei a XII – a I din cadrul Colegiului ‘Herin Coandă’, colegi ai elevei care îl reclamase la Parchet pe profesor că ar fi luat mită 200 de lei pentru a-i încheia situaţia şcolară. Aceştia susţineau că acuzaţia ‘este o făcătură’ gândită de elevă ca o răzbunare pentru că se afla în situaţie de corigenţie. Ei mai spun că nu ştiu de vreun caz în care profesorul incriminat să fi cerut şi primit mită.
Afirmaţia lor este susţinută şi de faptul că eleva şi-a formulat la Parchet acuzaţia sub numele unei colege de clasă.
‘Eu am aflat de la directoare că toţi profesorii cred că sunt cea care a formulat plângerea. Nu ştiu de ce Polixenia a dat numele meu, probabil pentru că aflase că mai am şi eu de dat nişte bani la pregătirea făcută în particular. Deocamdată nu am de gând să fac nimic împotriva ei, aştept să trec Bac-ul şi, apoi, mă voi sfătui cu părinţii mei’, a spus Ionela Buta, prezentă şi ea la Parchet, pentru a-l susţine pe dirigintele său Doru Gherasă.
Polixenia Tuluc evită să facă comentarii referitoare la situaţia pe care a creat-o şi la spusele colegilor ei, menţionând doar că ‘sunt probe la domnul procuror”. ”Nu am să dau nicio declaraţie, nu am de ce. Sunt de acord cu ceea ce se întâmplă. Este problema mea’, a spus aceasta.
Liviu Ghioc, avocatul profesorului acuzat de luare de mită, susţine că situaţia în care se află cadrul didactic incriminat este ‘total neserioasă’.
‘Noi nu aveam ce căuta în sala de judecată. Stăteam atâţia oameni acolo pentru o propunerea de arestare total neserioasă. Banii primiţi erau bani de pregătire. În plus, nu chemi pe cineva în cancelarie, în faţa altor profesori, ca să primeşti mită’, a explicat avocatul Ghioc.
Ioan Doru Gherasă este profesor titular al colegiului ‘Henri Coandă’ din anul 1999, ocupând şi funcţia de şef al catedrei de matematică. Este autor al mai multor culegeri de exerciţii şi probleme de matematică pentru clasele de liceu.
Eugen Tarasă, inspector de matematică al Inspectoratului şcolar judeţean Bacău, spune ca Ioan Gherasă este ‘un bun profesionist, un specialist apreciat ‘ în învăţământul băcăuan.
Dacă va fi găsit vinovat de luare de mită, profesorul riscă o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 3 si 12 ani.