/Bacau : Politistii bacauani si-au intensificat controalele pentru identificarea magazinelor ce vand etnobotanice

Bacau : Politistii bacauani si-au intensificat controalele pentru identificarea magazinelor ce vand etnobotanice

Un număr de 77 de plicuri cu produse tip ‘spice’ au fost ridicate de poliţiştii băcăuani în vederea expertizării, în urma unei acţiuni în sistem integrat, desfăşurată, sâmbătă, în municipiul Bacău, pentru verificarea societăţilor care comercializează produse cu efecte psihoactive, dăunătoare sănătăţii.
Proprietarii celor şase magazine care comercializau susbtanţe de tip etnobotanic au primit amenzi în valoare totală de 6.000 de lei şi au fost la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău în vederea finalizării controlului, a declarat pentru Agerpres inspector Narcisa Butnaru, purtător de cuvânt al IPJ Bacău.


Vineri, poliţiştii băcăuani au verificat alte 5 societăţi comerciale, aplicând 6 sancţiuni contravenţionale în valoare totală 17.000 de lei pentru neprezentarea documentelor de provenienţă a unor plicuri plicuri cu substanţe mărunţite din categoria celor cunoscute sub denumirea generică de ‘etnobotanice’. Totodată, fuseseră ridicate în vederea expertizării în condiţii de laborator un număr de 56 de asemenea plicuri.
Acţiunile de control în magazinele care erau bănuite că sunt implicate în comercializarea de etnobotanice au survenit după ce, în prima parte a acestei săptămâni, o adolescentă şi trei băieţi de vârste apropiate, din municipiul Bacău, au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Bacău în urma consumului de etnobotanice. Tinerii, găsiţi în stradă în stare de inconştienţă de un trecător, au fost transportaţi la spital de echipaje de ambulanţă şi SMURD.
Acesta este al doilea caz de acest gen petrecut în ultimele zece zile în municipiu, după ce, tot la urgenţele spitalului judeţean, mai ajunseseră alţi trei tineri cărora li s-a facut rău după ce au consumat etnobotanice.
În municipiul Bacău mai sunt funcţionale, legal, cinci magazine care vând produse etnobotanice, dar, sub forme disimulate, ,,magazinele de vise’ sunt mai multe.
Poliţiştii locali spun ca sunt cu mâinile legate, atâta timp cât ‘legea are scăpări’ care le permit celor care deţin astfel de afaceri să rămână pe piaţă, comercializând etnobotanice ‘mascate sub diferite şi mereu noi forme de prezentare’.
‘De la începutul acestui an, noi am efectuat 37 de acţiuni pe această linie, am aplicat 31 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 236.000 de lei şi s-au confiscat circa 650 de pliculeţe cu produse, dar mereu apar noi zone de vânzare sub forme neaşteptate’, a declarat pentru Agerpres Florin Podoleanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Bacău.
Potrivit acestuia, ‘agenţii poliţiei locale au depistat 25 de consumatori’.