/Bacau: La 15 ani, in coma dupa ce a consumat etnobotanice

Bacau: La 15 ani, in coma dupa ce a consumat etnobotanice

Un adolescent de 15 ani a fost adus cu ambulanţa la Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalului judeţean din Bacău, după ce a fost găsit de mama lui în stare de inconştienţă.
Aceasta le-a spus medicilor că băiatul consumase substanţe halocinogene etnobotanice. El se afla într-o stare extrem de gravă.
‘Era în comă de gradul unu, când a ajuns la noi, apoi, după aplicarea unui tratament de urgenţă a răspuns la stimuli, dar a rămas confuz. Medicii de gardă au decis să-l trimită la Iaşi. Pe timpul transportului, însă starea lui s-a înrăutăţit, intrând în comă de gradul II’, a declarat miercuri pentru AGERPRES managerul Spitalului de Pediatrie din Bacău, medicul Aurelia Taga.


Adolescentul consuma etnobotanice, conform mărturisirilor făcute medicilor de mama sa, de la vârsta de 13 ani, dar părinţii nu au dorit să informeze pe medici.
Acesta este cel de-al treilea caz grav de intoxicare cu substanţe halocinogene, cunoscute sub numele generic de etnobotanice, înregistrat la Spitalul Judeţean Bacău în ultimele 20 de zile, în ciuda intensificării controalelor poliţieneşti urmate de confiscări de asemenea ‘marfă’ şi suspendării activităţii magazinelor găsite în ilegalitate.
În ultima decadă a lunii trecute, o adolescentă şi trei băieţi de vârste apropiate, din municipiul Bacău, ajunseseră la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Bacău în urma consumului de etnobotanice. Tinerii, găsiţi în stradă în stare de inconştienţă de un trecător, au fost transportaţi la spital de echipaje de ambulanţă şi SMURD. De asemenea la urgenţele spitalului judeţean au mai fost aduşi alţi trei tineri cărora li se făcuse rău după ce au consumat, în grup, etnobotanice.
În municipiul Bacău, mai sunt funcţionale, legal, cinci magazine care vând produse etnobotanice, dar, sub forme disimulate, ‘magazinele de vise’ sunt mai multe, afirmă poliţiştii băcăuani.
Aceştia spun că sunt ‘cu mâinile legate’, atâta timp cât ‘legea are scăpări’ care le permit celor care deţin astfel de afaceri să rămână pe piaţă, comercializând etnobotanice ‘mascate sub diferite şi mereu noi forme de prezentare’.
“De la începutul acestui an, noi am efectuat 39 de acţiuni pe această linie, am aplicat 34 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 240.000 de lei şi s-au confiscat circa 680 de pliculeţe cu produse, dar mereu apar noi zone de vânzare sub forme neaşteptate’, a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Bacău, Florin Podoleanu.
Potrivit acestuia, ‘agenţii poliţiei locale au depistat 29 de consumatori numai în acest an’.