/Bacau: Actiunea stradala `Renunta la etnobotanice` a inaugurat `Saptamana Voluntariatului` in judet

Bacau: Actiunea stradala `Renunta la etnobotanice` a inaugurat `Saptamana Voluntariatului` in judet

Peste 1.500 de băcăuani – elevi, profesori, salariaţi din diferite instituţii publice – au răspuns invitaţiei adresate de Centrul Antidrog Bacău şi autorităţile locale de a fi prezenţi luni, în zona centrală a municipiului Bacău, la un marş organizat sub deviza ‘Renunţă la etnobotanice!’.
Pe tot parcursul, străbătut în tăcere, participanţii au purtat îmbrăcăminte albă atât în semn de protest faţă de comercializarea produselor ‘etnobotanice’, cât şi ca o formă de solidaritate cu victimele consumului de astfel de substanţe.


Voluntari din cadrul Centrului de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog (CPECA) Bacău, împreună cu reprezentanţi ai altor organizaţii neguvernamentale băcăuane au distribuit trecătorilor, în special tinerilor, reprezentanţilor instituţiilor publice locale, precum şi comercianţilor din zonă materiale conţinând informaţii importante despre efectele consumului de etnobotanice asupra sănătăţii şi a vieţii sociale.
Acţiuni asemănătoare s-au derulat, de asemenea luni, şi în alte cinci oraşe din judeţ – Oneşti, Moineşti, Comăneşti, Buhuşi şi Târgu Ocna.
Potrivit reprezentanţilor CPECA Bacău, în anul 2010, numărul băcăuanilor care au accesat serviciile oferite de instituţie ‘a fost de patru ori mai mare decât în 2009’, pentru 81 la sută dintre cei care au apelat la specialişti, substanţa principală de consum fiind cea de tip ‘etnobotanic’. Tot anul trecut, în secţiile psihiatire, pediatrie sau primiri urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Bacău ‘s-au înregistrat peste o sută de cazuri de tineri care, din cauza consumului de etnobotanice au ajuns în stare gravă, necesitând îngrijiri medicale costisitoare’, a declarat pentru AGERPRES Mirela Romaneţ, purtătoarea de cuvânt a instituţiei medicale băcăuane.
Marşurile ‘Renunţă la etnobotanice’ au marcat declanşarea suitei de acţiuni organizate în judeţul Bacău cu prilejul ‘Săptămânii naţionale a voluntariatului’ de către Fundaţia de Sprijin Comunitar (FSC) Bacău, în parteneriat cu autorităţile judeţene şi locale.
‘Încercăm în acest an să promovăm voluntariatul atât prin marşuri, dialoguri stradale în oraşele băcăuane, prin sesiuni de informare în licee şi cele două universităţi, dar şi printr-o caravană de informare în mediul rural, ce va străbate peste 20 de comune ale judeţului, drept o alternativă la consumul de alcool, tutun, droguri şi etnobotanice’, a declarat pentru AGERPRES Gabriela Achihăi, preşedinta FSC.
Joi, va avea loc la Bacău ‘Gala Voluntarilor’, prilej de premiere, la nivel judeţean, a celui mai activ voluntar şi a celui mai bun proiect realizat de voluntari în anul 2010.