/Bacau: 73 de persoane diagnosticate BDA, intr-o saptamana

Bacau: 73 de persoane diagnosticate BDA, intr-o saptamana

Sezonul cald şi lipsa igienei personale ori alimentare au fost factorii principali care au determinat ca un număr de 73 de persoane din judeţul Bacău să fie internate, pe parcursul acestei săptămâni, în secţiile de boli infecţioase cu diagnosticul de boală diareică acută /BDA/.
Pacienţii medicilor infecţionişti sunt din toate categoriile de vârstă, dintre care 32 de copii, chiar şi nou-născuţi.
“Din nefericire, nu a fost vorba doar despre uşoare indigestii, ci despre forme severe de boală, mai bine de jumătate dintre cei depistaţi cu BDA având nevoie de spitalizare şi tratament de lungă durată”, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, Anda Dumitrescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Bacău.
Potrivit acesteia, cei mai mulţi pacienţi, 57, au fost internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău şi la Spitalul Oneşti – zece, celelalte şase cazuri fiind înregistrate la Spitalul din Moineşti.


Boala diareică acută, una infecţioasă, se manifestă prin febră, dureri de cap şi abdominale, vărsături, scaune diareice, slăbiciune musculară. Persoanele care prezintă astfel de simptome trebuie să contacteze imediat medicul de familie ori pe cel specialist.
Medicii infecţionişti băcăuani avertizează că pe parcursul verii se aşteaptă o creştere a numărului de diagnosticări cu BDA, afecţiunea fiind specifică acestei perioade a anului, atât datorită temperaturilor ridicate, cât şi neglijenţei manifestate în special în timpul vacanţelor în aer liber faţă de igiena personală şi starea alimentelor”.
Pentru a evita îmbolnăvirile, ca şi în cazul altor tipuri de boli infecţioase, medicii recomandă spălatul pe mâini cu apă şi săpun ori de câte ori este nevoie, spălarea fructelor şi a legumelor sub jet de apă potabilă, păstrarea alimentelor perisabile în condiţii corespunzătoare, acoperite şi ferite de insecte ori rozătoare, precum şi consumul apei doar din surse sigure şi autorizate pentru a preveni îmbolnăvirile şi extinderea cazurilor diagnosticate cu BDA.