/Autorul atacurilor din Norvegia l-a avut ca tinta pe fostul premier Gro Harlem Brundtland

Autorul atacurilor din Norvegia l-a avut ca tinta pe fostul premier Gro Harlem Brundtland

Autorul exploziei din Oslo şi al atacului armat din tabăra tineretului Partidului Laburist de pe o insulă din apropierea capitalei, soldate cu moartea a cel puţin 93 de persoane, a mărturisit la poliţie că l-a avut ca ţintă pe fostul premier Gro Harlem Brundtland, relatează luni cotidianul Aftenposten din Oslo, preluat de Reuters.

Gro Harlem Brundtland, care a condus trei guverne laburiste în anii 1980 şi 1990 şi care este deseori numită ‘mama naţiunii’, a susţinut un discurs pe insulă în ziua atacului şi a plecat înainte de sosirea lui Anders Behring Breivik.

“Anders Behring Breivik şi-a plănuit să ajungă pe (insula) Utoeya când Gro Harlem Brundtland se afla acolo vineri, însă susţine sub anchetă că a întârziat”, relatează Aftenposten, care citează surse rămase sub protecţia anonimatului.

Ziarul scrie că fanaticul de extremă-dreapta în vârstă de 32 de ani a vrut ‘să o atace pe Gro’.

Fost medic cu studii la Harvard, Gro Harlem Brundtland a fost un lider al promovării politicilor social-democrate în întreaga lume şi a ocupat funcţia de preşedinte al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în perioada 1998-2003.

Breivik ar fi făcut aceste mărturisiri în cadrul anchetei poliţiei înainte de prima audiere de luni în faţa unui judecător.