/Autorul atacurilor din Norvegia a folosit gloante dum-dum, interzise inca din 1899

Autorul atacurilor din Norvegia a folosit gloante dum-dum, interzise inca din 1899

Anders Behring Breivik, autorul recentelor atacuri din Norvegia soldate cu 93 de morţi, a folosit un tip special de muniţie, aşa-numitele gloanţe dum-dum, potrivit declaraţiilor unui medic care a tratat rănile unor victime, scrie în ediţia de luni cotidianul spaniol El Mundo.

Într-un interviu acordat ediţiei digitale a cotidianului local VG, şeful spitalului Ringerike, Colin Poole, care a tratat 16 răniţi în atacul de pe insula Utoya (situată la circa 40 km de capitala norvegiană Oslo), a explicat că
Breivik a folosit gloanţe explozive, al căror miez este expus la capete pentru ca, în momentul impactului, să se dezintegreze în mii de fragmente.
‘Aceste gloanţe pur şi simplu explodează în interiorul trupurilor victimelor. Rănile interne pe care le aveau erau absolut îngrozitoare. Fragmentele sunt foarte mici. N-am văzut în viaţa mea aşa ceva’, a declarat Poole, care are o experienţă de 26 de ani. El a adăugat că gloanţele dum-dum au provocat răni îngrozitoare victimelor, în marea lor majoritate tineri şi adolescenţi, şi au reprezentat o adevărată provocare pentru echipa sa de chirurgi. ‘Ne-au provocat tot soiul de probleme adiţionale din cauza efectelor pe care le au aceste gloanţe speciale. Efectul pe care îl provoacă în interiorul corpului uman este similar efectului a mii de ace’, a spus Poole, care apreciază că acest tip de muniţie este greu de achiziţionat legal în Norvegia.

Controversatele gloanţe dum-dum, a căror utilizare este interzisă încă din 1899 prin Declaraţia de la Haga, se folosesc în cazuri speciale, cum ar fi la vânătoarea de animale mari. În plus, folosirea lor a fost permisă în cazuri foarte concrete în ultimii ani pe fondul operaţiunilor antiteroriste, atât pentru a ucide potenţiali atacatori sinucigaşi, precum şi pentru a deschide focul asupra unor piraţi ai aerului, aflaţi în interiorul unui avion, fără a distruge fuselajul.