/Autoritatile nipone au interzis companiilor care distribuie apa sa mai colecteze apa de ploaie

Autoritatile nipone au interzis companiilor care distribuie apa sa mai colecteze apa de ploaie

Ministerul japonez al Sănătăţii a solicitat mai multor uzine care distribuie apă pe întreg teritoriul ţării să nu mai colecteze apă de ploaie, pentru a evita eventuale contaminări cu deşeuri radioactive de la centrala de la Fukushima, transmite France Presse.

Printre altele, ministerul le-a ordonat în weekend distribuitorilor de apă şi staţiilor de purificare să îşi acopere rezervoarele cu o prelată pentru a le proteja de eventualele căderi de elemente radioactive. De asemenea, acestea nu au voie să extragă apă din râuri imediat după căderea unor precipitaţii.

Tokyo, capitala niponă populată de 13 milioane de locuitori, dar şi diverse municipalităţi din jur au înregistrat săptămâna trecută un nivel de iod radioactiv în apa de la robinet superior limitei legale admise pentru bebeluşi. Drept urmare, locuitorilor din Tokyo li s-a recomandat miercuri să nu mai folosească apa de la robinet pentru bebeluşi. Această interdicţie a fost ridicată însă a doua zi.

Ministerul Sănătăţii se teme că precipitaţiile ar putea conţine elemente radioactive provenite de la Fukushima, unde scurgerile periculoase continuă la peste două săptămâni de la seismul şi valul tsunami care au provocat cea mai gravă criză din istoria sectorului nuclear civil din Japonia.