/Autoritatile judetului Timis – atente la antraxul din Serbia

Autoritatile judetului Timis – atente la antraxul din Serbia

Autorităţile sanitar-veterinare timişene rămân vigilente în legătură cu focarele de antrax depistate recent în Republica Serbia, la circa 60 de kilometri de graniţa cu judeţul Timiş, deşi, până acum, nu s-au identificat cazuri în ţara noastră.
“În urma notificării apariţiei focarelor de antrax în Republica Serbia, la circa 60 km de frontieră, autorităţile judeţene au elaborat un plan complex de măsuri pentru prevenirea apariţiei acestei boli la noi. Au fost efectuate verificări suplimentare privind efectivele de animale din teritoriu, operatorii economici care desfăşoară activităţi de creştere a animalelor, de prelucrare a cărnii şi de comercializare a produselor de origine animală şi au fost derulate controale în trafic. Până în prezent nu au fost raportate probleme”, a declarat marţi, pentru AGERPRES, dr. vet. Adrian Popa, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Timiş.


El a adăugat că toate transporturile de carne şi de produse din carne din Serbia sunt verificate în laboratoarele din Vama Moraviţa, iar controale asemănătoare se fac şi pe toate drumurile publice din judeţ.
“Chiar cu două zile înainte de acest incident, la solicitarea DSVSA Timiş s-a creat Centrul de combatere a bolilor animalelor, prin Ordin al prefectului, care a fost transmis şi Poliţiei de Frontieră Timiş. Noi am făcut această solicitare pentru verificarea respectării legislaţiei privind transportul animalelor vii şi a produselor din carne, dar şi pentru a preveni furtul de animale”, a precizat Popa.
În laboratorul sanitar-veterinar din Vama Moraviţa, medicii veterinari au program de control non-stop al transporturilor de carne şi animale care vin din ţara vecină.
“Boala este tratabilă, dar ea trebuie anunţată imediat medicului veterinar, animalele trebuie să fie izolate şi să nu existe contact cu alte animale sau cu persoane. De asemenea, populaţia trebuie să ştie că nu trebuie să cumpere şi să consume carne de pe piaţa neagră, din locuri neautorizate, ci doar din halele autorizate sanitar-veterinar”, a precizat Popa.