/Austria: Numarul cazurilor de cancer tiroidian, aproape triplu dupa Cernobal

Austria: Numarul cazurilor de cancer tiroidian, aproape triplu dupa Cernobal

La peste două decenii de la catastrofa de la Cernobâl, numărul cazurilor de cancer tiroidian s-a triplat în Austria. Dacă în 1986, anul producerii accidentului, au fost înregistrate 316 cazuri, în 2008 numărul lor a crescut la 884, după cum relatează marţi postul de radio naţional ORF.

Şi în landul Steiermark au fost consemnate anual în jur de 130 noi cazuri, a precizat medicul Georg Binter, comisarul pentru protecţia împotriva radiaţiilor din Graz.

În ce priveşte repartiţia pe sexe, cancerul tiroidian (ca şi bolile tiroidei, în general) le afectează de trei ori mai mult pe femei decât pe bărbaţi, cauzele fiind de ordin genetic.

Această creştere nu poate fi totuşi pusă doar pe seama radiaţiilor de la Cernobâl, susţin medicii. Între timp, au fost puse în aplicare investigaţii mai precise, iar numărul controalelor a sporit.

Potrivit doctorului Binter, chiar dacă accidentul de la Cernobâl s-a întâmplat în urmă cu 25 de ani, efectul radioactiv al cesiului – a cărui perioada de înjumătăţire este de 30 de ani – ajuns în sol încă nu a dispărut.

Pentru depistarea precoce a maladiei, medicii recomandă controale regulate ale glandei tiroide. Cancerul tiroidian poate fi diagnosticat rapid şi este vindecabil, mai atrag ei atenţia.