/Austria: Imbatranirea demografica creste numarul celor care au nevoie de ingrijiri speciale

Austria: Imbatranirea demografica creste numarul celor care au nevoie de ingrijiri speciale

În fiecare a patra familie din Austria o persoană are nevoie de îngrijire specială, această situaţie urmând să se înrăutăţească în anii următori, din cauza îmbătrânirii demografice, atrag atenţia organizaţiile neguvernamentale active în domeniu, de Ziua internaţională a asistentelor medicale, relatează postul de radio naţional ORF.

În prezent, conform cifrelor Ministerului pentru Afaceri Sociale, circa 440.000 de persoane primesc alocaţie de îngrijire.

Îmbătrânirea demografică va avea drept cauză şi creşterea numărului celor care vor avea nevoie de îngrijiri speciale, iar în următorii 10 ani situaţia se va agrava, avertizează organizaţiile de asistenţă.

Una dintre cele mai mari provocări va fi aceea de a găsi suficient personal de îngrijire calificat. În prezent, majoritatea celor cu astfel de nevoi sunt îngrijiţi acasă, de familie. Rudele sunt supuse adesea unui mare stres fizic şi psihic, inclusiv prin îngrădirea libertăţii personale şi prin împovărarea cu munci suplimentare.

Organizaţia Volkshilfe cere ca rudelor să li se ofere mai mult sprijin, prin înfiinţarea mai multor centre de zi sau de primire pe termen scurt. Crucea Roşie solicită ca profesia de îngrijitor să devină mai valorizată şi mai atractivă, de pildă printr-o reformă a educaţiei sau prin extinderea competenţelor.

Pentru ministrul austriac al afacerilor sociale, Rudolf Hundstorfer, situaţia în domeniul îngrijirii s-a ameliorat evident în ultimele decenii. Simplificarea administrării banilor în acest domeniu şi înfiinţarea recentă a unor fonduri specializate sunt considerate succese de către autorităţi.

Până în anul 2014, la nivel federal şi regional vor fi alocate 685 milioane de euro pentru aceste fonduri. Finanţarea pe termen lung în acest domeniu nu este însă deocamdată asigurată, spun criticii.