/Austria: FPÖ, in cautarea unor teme si imagini noi

Austria: FPÖ, in cautarea unor teme si imagini noi

Partidul Libertăţii din Austria /FPÖ/ se va reuni sâmbătă în congres la Graz, pentru a-l realege ca lider pe Heinz-Christian Strache şi a adopta un nou program, cu doi ani înaintea alegerilor legislative din 2013, anunţându-şi astfel intrarea în lupta electorală. Congresul are loc pe fondul ascensiunii în sondaje a FPÖ, pe care o anchetă dată publicităţii la 20 mai îl plasa pe primul loc în preferinţele alegătorilor, cu 29% din intenţiile de vot.

“Programul nostru stă sub semnul clarităţii. Vrem să fim înţeleşi de austrieci, “a declarat Heinz-Christian Strache, într-un interviu acordat agenţiei APA, în care a vorbit despre “cele zece porunci” – liniile directoare ale programului – şi despre capacitatea acestuia de a guverna cu un “cabinet al viitorului”.

Titlurile din program fac referire la “patrie, identitate şi mediu”, “drept şi justiţie” sau la “deschidere spre lume şi suveranitate”. În preambul se spune, între altele: “Ne recunoaştem ca aparţinând patriei noastre Austria ca parte a comunităţii de limbă şi cultură germane”. Acesta nu este şovinism german, ci o “constatare a realităţii”, a subliniat Strache.

El a stabilit şi o listă de priorităţi pentru situaţia în care ar ajunge cancelar. “Primul pas ar fi, cu un cancelar Strache, să intrăm imediat în negocieri concrete cu Uniunea Europeană şi să spunem clar ca nu mai putem plăti contribuţia la Uniune. Avem nevoie de aceşti bani pentru necesităţile proprii”, a afirmat el. Pe agenda sa se mai află, de pildă, ieşirea din acordul Euratom. Pe plan intern, îşi propune reformarea sistemelor de sănătate şi administrativ, precum şi “defrişarea junglei subvenţiilor”.

În problema azilului, Strache îşi menţine linia dură obişnuită şi vrea să o aducă pe scena europeană, scop în care s-a şi întâlnit recent cu preşedinta Frontului Naţional din Franţa, Marine Le Pen. “A venit vremea să aibă loc în sfârşit o discuţie despre cum să fie reglementată la nivel european problema azilului. Probleme de pe alte continente ar trebui rezolvate acolo”, susţine el.

Strache s-a apărat şi de acuzaţiile că FPÖ ar fi un punct de atracţie pentru neonazişti, declarându-se convins că site-ul de extremă dreapta alpen-donau.info a fost instrumentat de adversari politici pentru a dăuna imaginii acestei formaţiuni.

Comentând pentru cotidianul Wiener Zeitung de miercuri viitorul congres al FPÖ, politologul Thomas Hofer afirmă că partidul vrea să îşi extindă aria tematică: “FPÖ trebuie să iasă din colţul unei singure teme. Doar anti-imigraţia nu este suficientă”. Pe lângă aceasta, vor fi introduse masiv subiecte economice legate de ajutorul financiar pentru Grecia şi de criza euro, spune Hofer, estimând că “Strache îşi extinde zona de luptă”.

Politologul mai consideră că FPÖ lucrează la o schimbare de imagine a liderului său, în care intră teme noi şi vizite externe: “Cu imaginea de astăzi nu poate intra în cursă ca alternativă de cancelar”, explică Thomas Hofer.

În 2009, Heinz-Christian Strache a fost reales cu 97,23% din voturile delegaţilor la congresul desfăşurat la Linz.

Extremiştii de dreapta sunt cea de-a doua formaţiune politică din Austria care se întruneşte în congres în ultima perioada, după ce, la 20 mai, Partidul Poporului /ÖVP/ şi-a ales vineri noul preşedinte, pe Michael Spindelegger, vicecancelar şi ministru de externe, al cărui discurs a trasat liniile politicii viitoare a partidului, insistând pe reforma impozitelor.

Pentru vineri şi sâmbătă, tineretul social-democrat a făcut apel, împreună cu grupări ecologiste şi comuniste, la demonstraţii la Graz împotriva congresului FPÖ.