/ARPIM: Noua taxa clawback ar putea aduce pierderi de peste 800 milioane lei pietei farmaceutice

ARPIM: Noua taxa clawback ar putea aduce pierderi de peste 800 milioane lei pietei farmaceutice

Noua taxă clawback ar putea aduce pierderi de 842 de milioane de lei pieţei farmaceutice, ceea ce înseamnă o scădere a pieţei cu 30%, relevă un studiu de impact prezentat, marţi, într-o conferinţă de presă, de reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Aceştia susţin că, din punct de vedere economic, taxa este inaplicabilă, deoarece companiile farmaceutice ar trebui să susţină integral diferenţa dintre bugetul alocat care este 4,4 miliarde lei pentru compensate şi gratuite şi consumul real de medicamente care este de 6,1 miliarde lei.
”Am făcut o simulare pe execuţia bugetară prognozată pentru 2012 şi taxa clawback pe care ar trebui să o plăti în acest moment este de 1,7 miliarde lei”, a declarat Cristian Luţan, directorul executiv-adjunct ARPIM.
Acesta a mai explicat că ”vom fi nevoiţi să plătim o taxă pentru venituri pe care nu le-am realizat, pentru că noua taxă clawback se aplică la preţul de vânzare al medicamentelor, care includă pe lângă preţul de producător marja de distribuţie, adaosul farmaciilor şi TVA. De exemplu, pentru un medicament în valoare de 100 lei, vândut pe piaţă, o companie va fi obligată să plătească clawback 136 de lei, lucru imposibil de obţinut”.

Producătorii de medicamente au mai spus că vor fi nevoiţi să gestioneze impactul economic prin reducerea costurilor, dar acest aspect va avea consecinţe la nivel social, precum reducerea locurilor de muncă, care va aduce după sine diminuarea contribuţiei la bugetul de stat, reducerea bugetului de educaţie medicală, ştiinţifică şi a celui de responsabilitate socială. Asta înseamnă că firmele nu vor mai susţine informările ştiinţifice pentru doctori, participările la congrese, şi nu va mai susţine nici tratamentele unor persoane cu venituri foarte mici.

Noua taxă va avea şi un impact medical.
”Unul din defectele majore ale taxei este lipsa totală de predictibilitate. Prin însăşi textul ei, ordonanţa ridică acest risc major, dacă diferenţa dintre buget şi consum este foarte mare în 2012, atunci e posibil ca unele companii să nu-şi poată îndeplini obligaţia plăţii ei neîndeplinirea obligaţiei duce la eliminarea întregului portofoliu din lipsa de medicamente compensate a companiei. Acest lucru înseamnă că medicamente se vor găsi în continuare, dar nu vor putea fi achiziţionate decât cu plata integrală din buzunar de către pacienţi”, a explicat Cristian Luţan.
În plus, ARPIM mai trage un semnal de alarmă, spunând că această măsură ar putea fi un semnal pentru investitorii străini că România nu este un loc sigur pentru investiţii.
La rândul său, Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), a evidenţiat că bolnavii cu acestă afecţiune au suferit foarte multe în urma ultimelor reglementări impuse de autorităţi.

În opinia sa, cele mai importante consecinţe sunt reducerea accesului pacienţilor la medicamente şi o acoperire redusă a nevoilor pacienţilor nou diagnosticaţi.
”Cea mai mare temere a noastră este că vom rămâne fără medicamente. Bolnavii de cancer au avut foarte mult de suferit în urma ultimelor reglementări, începând cu interzicerea comercializării tratamentelor injectabile în farmaciile cu circuit deschis şi terminând cu schimbările în cazul listei C2. Tot ce ne dorim este să nu ne confruntăm din cauza acestei taxe cu dispariţia medicamentelor din farmacii”, a spus Cezar Irimia.

În intervenţia sa, Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), a spus că ”scopul declarat al noii taxe clawback care va fi implementată de la 1 octombrie este acela de a impune un control asupra cheltuielilor bugetare. Însă, dacă vorbim despre consumul de medicamente, nu considerăm a fi o măsură justificată, întrucât ne aflăm printre ultimele locuri în Europa la acest capitol, cu 60 de euro per capita, media europeană fiind de 450 euro per capita”.
Cea mai afectată categorie este cea a pacienţilor nou diagnosticaţi, a mai adăugat Vasile Barbu. În plus, în ultima vreme, pacienţii oncologici care au nevoie de tratament de susţinere sunt nevoiţi să plătească între 200 şi 4.000 de lei.

Reprezentanţii ARPIM au mai adus în discuţie şi faptul că termenele de plată pentru medicamentele livrate au ajuns la 350 de zile.
În prezent, procentul medicamentelor compensate de stat este de 56%. Există riscul ca prin aplicarea acestei taxe procentul să scadă, au arătat reprezentanţii ARPIM.
Taxa clawback a fost aprobată în şedinţa de guvern din 21 septembrie, însă, potrivit reprezentanţilor pacienţilor, nu are notă de fundamentare şi se aplică de la 1 octombrie.