/Arad: Exercitiu de verificare a planurilor de urgenta externa, pe platforma fostului Combinat Chimic din Vladimirescu

Arad: Exercitiu de verificare a planurilor de urgenta externa, pe platforma fostului Combinat Chimic din Vladimirescu

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ‘Vasile Goldiş’ al Judeţului Arad a desfăşurat luni, pe platforma fostului Combinat Chimic din comuna Vladimirescu, un exerciţiu de verificare a planurilor de urgenţă externă la operatorii economici cu risc major (care folosesc în activitatea de producţie substanţe periculoase), potrivit normativelor SEVESO.
De asemenea, potrivit concepţiei exerciţiului, s-a pus în aplicare şi Planul Roşu care implică coordonarea unitară a echipajelor medicale (SMURD şi ambulanţă) în cazul accidentelor cu victime multiple.


Planul de desfăşurarea al exerciţiului a fost aprobat de către prefectul judeţului Arad, Laurenţiu Călin Bibarţ, iar intervenţia a fost coordonată de către colonel Ioan Bogdănescu, inspector şef al ISU Arad, la exerciţiu participând, pe lângă forţele de intervenţie, şi membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
‘Exerciţiul a avut drept scop testarea principalelor elemente ale Planurilor de urgenţă externă, a procedurilor de intervenţie în situaţii de urgenţă, precum şi evaluarea capacităţii de intervenţie şi a pregătirii personalului propriu şi a instituţiilor care asigură funcţiile de sprijin în cazul producerii unui accident major’, a declarat pentru Agerpres, locotenent Sorina Ambruş, purtător de cuvânt al ISU Arad.
După cum a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Arad, potrivit scenariului exerciţiului, în dimineaţa zilei de luni, pe amplasamentul unui operator economic cu risc major, aflat pe platforma industrială, s-a produs o explozie cauzată de scurgerea carburanţilor dintr-un motostivuitor şi a nerespectării normelor privind fumatul, explozia afectând şi alţi doi operatori economici, aflaţi în vecinătatea societăţii comerciale la care s-a produs explozia.
În urma a exploziei, s-au înregistrat mai multe victime prinse sub dărâmături, fiind nevoie de intervenţia echipajelor de căutare-salvare, precum şi a ambulanţelor şi echipajelor SMURD.
‘La faţa locului a fost organizat un punct de triere a victimelor şi un punct de consiliere psihologică. Pentru că explozia a fost urmată de un incendiu a fost nevoie şi de intervenţia a două echipaje de stingere’, a mai precizat lt Sorina Ambruş..
La exerciţiu au participat următoarele instituţii: ISU ‘Vasile Goldiş’ Arad, cu 2 autospeciale de stingere; 2 ambulanţe SMURD; un echipaj de căutare-salvare; un echipaj de descarcerare; 30 de cadre militare şi grupa operativă; Primăria comunei Vladimirescu, cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă şi Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă; Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, cu 2 grupări; Serviciul Judeţean de Ambulanţă, cu două ambulanţe; Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad, cu 2 echipaje; Echipe operative ale Agenţiei pentru Protecţia mediului şi ale Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu; Filiala Judeţeană de Cruce Roşie.