/Arabia Saudita: Locuri de munca rezervate femeilor, in magazinele de lenjerie

Arabia Saudita: Locuri de munca rezervate femeilor, in magazinele de lenjerie

Regele Abdallah al Arabiei Saudite a promulgat o serie de decrete prin care femeilor le sunt rezervate locuri de muncă în diferite domenii precum magazinele de lenjerie de damă, scrie luni presa saudită, preluată de AFP.

Aceste măsuri, care se aplică şi în laboratoarele de produse farmaceutice, urmăresc crearea de noi locuri de muncă pentru femei, conform agenţiei de presă SPA.

O decizie privind dreptul femeilor saudite de a lucra în magazine de lenjerie, adoptată în urmă cu trei an, a fost blocată de mediile religioase conservatoare, deşi tot mai multe localnice se plângeau că aveau de a face cu vânzători, în acest gen de comerţ.

De obicei, clerul musulman se opune angajării femeii în activităţi de comerţ.

Fatima Garub, care a iniţiat pe Facebook o campanie împotriva angajării bărbaţilor în magazine de lenjerie, a salutat decizia suveranului saudit, apreciind că aceasta va permite crearea a 6.000 de locuri de muncă pentru femeile saudite.

“De acum, nu vom mai fi stânjenite şi îi mulţumim majestăţii sale că a înţeles esenţa problemei şi a luat o decizie pe care o aşteptam de multă vreme”, a declarat Fatima Garub.

Nivelul şomajului în rândul femeilor în Arabia Saudită este estimat la 30%.

Clerul se opune angajării femeilor în mai multe domenii de activitate, pentru a împiedica orice activitate mixtă a femeilor şi bărbaţilor.

Cele mai multe femei saudite fie lucrează în învăţământ, şcolile mixte fiind interzise, fie au propria lor afacere.