/Ar trebui spitalele sa fie conduse de medici? (studiu)

Ar trebui spitalele sa fie conduse de medici? (studiu)

Înţelepciunea convenţională spune că medicii ar trebui să se concentreze pe îngrijirea pacientului, iar managerii, cu un background în afaceri sau administraţie, pe conducerea operaţiunilor de zi cu zi ale unui spital. Urmând această idee, dintre cele aproape 6.500 de spitale din Statele Unite, doar 235 sunt conduse de administratori medici, potrivit unui studiu din 2009, apărut în revista Academic Medicine. Cu toate acestea, noi cercetări sugerează că prezenţa unei medic la conducerea spitalului este legată de o mai bună îngrijire a pacienţilor şi de o mai bună performanţă a spitalului, relatează New York Times în ediţia de joi.

Descoperirile, publicate în revista Social Science & Medicine, sunt bazate pe o analiza a 300 de spitale americane de top în specialităţile cancer, tulburări digestive şi operaţii pe cord.

Cercetările efectuate de Amanda Goodall, cercetător la Institutul pentru Studiul Muncii din Bonn, Germania, au constat în analiza experienţei profesionale a directorului fiecărui spital şi în compararea ulterioară a performanţelor spitalelor conduse de medici cu cele conduse de persoane fără studii medicale.

Studiul a constatat că performanţele per ansablu ale spitalelor au fost cu 25% mai mari în cazul spitalelor conduse de medici, prin comparaţie cu cele conduse de personal nemedical, iar în cazul spitalelor specializate în tratamentul cancerului, cele conduse de medici au înregistrat performanţe cu 33% mai mari decât celelalte.

Dr. Goodall susţine că aceste descoperiri sunt în concordanţă cu cercetările sale din alte domenii, care au demonstrat, printre altele, că universităţile axate pe cercetare performează mai bine atunci când sunt conduse de savanţi cunoscuţi şi că echipele de baschet dau rezultate mai bune atunci când la conducerea lor se află foşti jucători de top.

Pe de altă parte, cercetarea nu oferă niciun element care să explice de ce spitalele conduse de medici înregistrează rezultate mai bune, însă dr. Goodall crede că este vorba de faptul că medicii înţeleg cu adevărat felul în care decurg lucrurile în sănătate.

Datele, bazate pe clasamentul anual al spitalelor, elaborat de către US News and World Report, a inclus doar trei directori de spital cu experienţă de asistentă/asistent, astfel încât nu este clar modul în care performează astfel de spitale faţă de cele conduse de un manager tradiţional.

Dr. Goodall a remarcat, de asemenea, că timpul alocat îngrijirii pacienţilor îi plasează pe medici într-o poziţie mai bună în a lua deciziile dure cu care se confruntă un administrator de spital.

Constatările indică o asociere între notele bune obţinute de spitale şi faptul că ele sunt conduse de medici, dar nu dovedesc şi că doctorii sunt lideri mai buni, a remarcat Dr. Goodall.

De asemenea, studiul constată că cele mai bune spitale par să aleagă directori medici, în timp ce spitalele mai prost clasate se bazează în mod tipic pe manageri cu un background în domeniul afacerilor sau administrativ.

Potrivit lui Goodall, constatările sale vin în contradicţie cu practicile din multe spitale din Statele Unite şi Europa.