/Aproximativ 65% dintre persoanele care au diabet zaharat suferă de neuropatie diabetică

Aproximativ 65% dintre persoanele care au diabet zaharat suferă de neuropatie diabetică

Aproximativ 65% dintre persoanele care au diabet zaharat suferă de neuropatie diabetică, dar, din păcate, această complicaţie a diabetului zaharat este mult subdiagnosticată, susţin reprezentanţii Societăţii de Neuropatie Diabetică, recent înfiinţată.Situaţia este cu atât mai gravă cu cât efectele neuropatiei diabetice sunt de cele mai multe ori ireversibile, se arată într-un comunicat al Societăţii de Neuropatie Diabetică.
Anvergura neuropatiei diabetice, precum şi problematica impusă de diagnosticarea şi tratamentul acestei afecţiuni care presupune o colaborare multidisciplinară au dus la înfiinţarea Societăţii de Neuropatie Diabetică.

Organizaţia cuprinde diabetologi, neurologi, chirurgi, internişti, endocrinologi, cardiologi, medici de familie şi de alte specialităţi care au legătură cu neuropatia diabetică.

Lansată în cadrul Simpozionului NeuRODiab 2012, Societatea de Neuropatie Diabetică beneficiază de sprijinul unor personalităţi marcante ale lumii medicale.

”Societatea de Neuropatie Diabetică se bazează pe o colaborare interdisciplinară şi pune accent pe importanţa programelor de educaţie medicală în rândul specialiştilor implicaţi în diagnosticarea şi tratarea neuropatiei diabetice, precum şi pe necesitatea informării persoanelor predispuse la neuropatie diabetică şi sprijinirea celor care se confruntă deja cu această afecţiune”, a declarat prof. univ. dr. Amorin Popa, preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică.

Prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române şi preşedinte onorific al Societăţii de Neuropatie Diabetică, a subliniat, la rândul său, că, ”la nivel european, neuropatia diabetică se află printre priorităţile în ceea ce priveşte managementul diabetului zaharat”.

”Societatea de Neuropatie Diabetică devine astfel o dovadă de maturitate şi de aliniere la standardele internaţionale”, a susţinut acesta.

Societatea de Neuropatie Diabetică îşi propune ca prin activităţile sale să crească gradul de conştientizare referitor la această afecţiune, să asigure furnizarea de asistenţă corespunzătoare şi să promoveze dezvoltarea de terapii eficiente. Este extrem de important ca problemele legate de această afecţiune să fie prioritizate şi privite interdisciplinar, cu profesionalism.

”Neuropatia diabetică are nevoie de o abordare multidisciplinară. În acest sens, Societatea de Neuropatie Diabetică reprezintă punctul de întâlnire şi dialog al specialiştilor din diverse domenii care se ocupă de persoanele diagnosticate cu diabet zaharat sau al celor care deja au neuropatie diabetică”, a punctat prof. univ. dr. Ovidiu Băjenaru, preşedintele Societăţii de Neurologie din România şi preşedinte onorific al Societăţii de Neuropatie Diabetică.

Preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, prof.univ.dr. Maria Moţa, a arătat că educaţia pacientului este esenţială în prevenirea, întârzierea apariţiei şi încetinire evoluţiei neuropatiei diabetice, în condiţiile în care această complicaţie nu poate fi vindecată.

”Prin proiectele educaţionale pe care le are în plan, Societatea de Neuropatie Diabetică va juca un rol extrem de important în viaţa persoanelor care se confruntă cu neuropatie diabetică”, a mai spus Moţa.

Societatea de Neuropatie Diabetică îşi propune să dezvolte programe prin care să ofere acoperire adecvată, grijă şi tratament persoanelor cu neuropatie diabetică.

Un alt obiectiv al societăţii este acela de a încuraja găsirea de resurse pentru cercetări în domeniu, înţelegerea cauzelor neuropatiei diabetice şi dezvoltarea de terapii cât mai eficiente. AGERPRES