/Aproape o jucarie din zece destinate pietei chineze este considerata periculoasa

Aproape o jucarie din zece destinate pietei chineze este considerata periculoasa

Aproape o jucărie din zece fabricate pentru piaţa internă chineză prezintă pericol pentru sănătate, a anunţat o agenţie guvernamentală, referindu-se la calitatea unei părţi din producţia manufacturieră din China.

Din 242 jucării alese la întâmplare din opt provincii ale ţării, 20 nu respectau normele, a semnalat Agenţia de control al calităţii într-un comunicat difuzat marţi de presă, citat de AFP.

Trei din jucăriile analizate conţineau metale grele, ca plumbul şi cadmiul, a căror absorbţie poate duce la otrăviri grave, în timp ce alte articole aveau muchii tăioase şi ‘proeminenţe periculoase’, se spune în comunicat.

Agenţia a testat şi alte articole – încălţăminte şi biciclete pentru copii, produse pentru bebeluşi – şi a descoperit la 20% probleme de siguranţă.

Potrivit unui raport publicat acum câteva săptămâni de Greenpeace, anumite jucării comercializate în China continentală şi Hong Kong conţin ftalaţi, grup de produse chimice folosite pentru a flexibiliza materialele plastice, care pot provoca tulburări hormonale. Ftalaţii au fost excluşi din produsele de pe pieţele Uniunii Europene şi americane destinate copiilor sub trei ani pentru că sunt perturbatori hormonali.