/Aproape 70% din cei care-si injecteaza droguri se expun riscului de contaminare cu virusul hepatitei C (OMS)

Aproape 70% din cei care-si injecteaza droguri se expun riscului de contaminare cu virusul hepatitei C (OMS)

Circa 10 milioane de consumatori de droguri injectabile se expun riscului de contaminare cu virusul hepatitei C, în timp ce 1,2 milioane au o formă activă de hepatită B, potrivit estimărilor ce vor fi publicate joi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), cu ocazia primei Zile Mondiale de luptă împotriva hepatitei, informează AFP.

Sunt primele estimări globale asupra prevalenţei hepatitelor C şi B în rândul toxicomanilor care se injectează. Studiul, finanţat de Institutele Americane pentru Sănătate (NIH) şi OMS, a fost postat online de revista medicală britanică The Lancet.

Autorii au inclus în studiu date culese din 77 de ţări pentru hepatita C şi din 59 pentru hepatita B.

Potrivit estimărilor lor, circa 10 milioane de consumatori de droguri injectabile se expun riscului de infectare cu virusul hepatitei C în toată lumea, adică 67% din totalul lor. Peste 80% dintre consumatorii de droguri injectabile se expun acestui risc în 12 ţări, printre care Italia (81%), Portugalia (83%), Pakistan (84%), Olanda (86%), Thailanda (90%) şi Mexic (97%). În alte 25 de ţări, se apreciază că prevalenţa se situează între 60% şi 80% – în Spania este de 80%, în Norvegia – 76%, Germania – 75%, Franţa – 74%, Statele Unite – 73% şi China – 67%.

În jur de 80% din persoanele expuse riscului de contaminare cu virusul hepatitei C dezvoltă o infecţie cronică şi între 3% şi 11% dintre aceştia fac ciroză într-un interval de 20 de ani, cu risc de cancer.

În ceea ce priveşte virusul hepatitei B, se consideră că prevalenţa la consumatorii de droguri injectabile se situează între 5% şi 10% în 21 de ţări şi la peste 10% în alte 10 ţări (printre care Statele Unite – 12%). Cercetătorii apreciază că 6,4 milioane de consumatori de droguri injectabile au fost infectaţi cu virusul hepatitei B, dintre care 1,2 milioane au o formă activă a acestei boli.

Aproape 350 milioane de persoane de pe glob au hepatită B cronică şi aproape 170 de milioane au hepatită C, arată OMS.

Virusul hepatitei C se transmite în principal prin contactul direct cu sângele, virusul hepatitei B, pe căile sexuală şi sanguină sau de la mamă la copil. Există un vaccin împotriva virusului hepatitei B, dar nu şi împotriva virusului hepatitei C.