/Aproape 30 la suta dintre ONG-uri considera ca dezinteresul statului este cea mai mare problema a lor

Aproape 30 la suta dintre ONG-uri considera ca dezinteresul statului este cea mai mare problema a lor

Aproape 30% dintre ONG-uri consideră că dezinteresul din partea instituţiilor de stat este cea mai mare problemă cu care se confruntă, potrivit unui studiu comandat de Petrom, realizat cu ajutorul Cult Market Research, arată un comunicat Petrom.
De asemenea, 25% dintre cei chestionaţi au afirmat că lipsa resurselor financiare îi împiedică să îşi deruleze proeictele, iar 15% sunt afectaţi de întârzierile la plată în cadrul proiectelor europene.
Aproape 67% dintre ONG-uri au apreciat că implicarea mass media a crescut semnificativ comparativ cu anul trecut şi că numărul finanţatorilor independenţi s-a majorat (48% dintre ONG-urile intervievate).


În privinţa surselor de finanţare pentru ONG-uri, 14,8% consideră că peste 75% din buget vine de la fundaţii sau organizaţii similare, 22,2% consideră că între aproximativ 50% din resursele financiare vin de la companiile private. În acelaşi timp, 63% consideră că prin direcţionarea impozitului pe venit se acoperă doar 5% din resursele financiare ale unui ONG.
Pentru 36% dintre ONG-uri, internetul şi participările la evenimente sunt principalele surse de informare cu privire la domeniul de activitate. Totodată, acestea au mai declarat că unul dintre cele mai importante aspecte în promovarea organizaţiei din care fac parte este colaborarea cu companiile care desfăşoară acţiuni de responsabilitate socială.
Potrivit sursei citate, 48% dintre ONG-urile intervievate sunt de părere că numărul voluntarilor este mai mare în acest an, comparativ cu anii precedenţi.
În ceea ce priveşte redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit, studiul extins de către Petrom şi în rândul angajaţilor săi arată că se cere o mai mare transparenţă din partea ONG-urilor în ceea ce priveşte utilizarea celor 2% din impozitul pe venit. Se observă, de asemenea, că femeile sunt mai dispuse, comparativ cu bărbaţii, să îşi direcţioneze cei 2% din impozitul pe venit, iar domeniul ales de majoritatea angajaţilor Petrom este sănătatea. 40% dintre angajaţii Petrom au redirecţionat, în 2011, 2% din impozitul pe venit.
Au fost intervievate 27 de organizaţii şi asociaţii neguvernamentale din domenii precum sănătate, mediu, educaţie şi servicii sociale.
Ministerul Finanţelor Publice a anunţat că, în 2010, media pe ţară a angajaţilor care au virat până la 2% din impozitul pe venit către sectorul non-profit a fost de 35%, pentru anul fiscal 2009.
În perioada 11 – 20 aprilie Petrom a desfăşurat o campanie internă prin care şi-a propus creşterea gradului de informare în randul angajaţilor companiei cu privire la prevederea 2% din Codul Fiscal şi facilitarea procesului de redirecţionare.