/Aproape 1500 de persoane muşcate de câini fără stăpân în primele două luni ale anului

Aproape 1500 de persoane muşcate de câini fără stăpân în primele două luni ale anului

Prefectura Capitalei a anunţat vineri că 1.468 de persoane au fost muşcate de câini fără stăpân în primele două luni ale anului 2011, conform datelor oferite de Institutul Naţional de Boli Infecţioase Ť Prof. Dr. Matei Balş ť prin Centrul Antirabic, dintre aceştia 274 fiind copii.

Prof. Dr. Matei Balş ť prin Centrul Antirabic, dintre aceştia 274 fiind copii.
Potrivit unui comunicat de presă, în 2010 s-a înregistrat cel mai mare număr de persoane agresate de câinii comunitari tratate la Centrul Antirabic, din 2004 şi până în prezent, adică 13.220 persoane.
De asemenea, Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti semnalează faptul că numărul impresionant al câinilor nesupravegheaţi de pe teritoriul Bucureştiului duce la creşterea proporţională a riscurilor de îmbolnăvire a populaţiei prin transmiterea diverşilor agenţi patogeni. Atfel, un câine bolnav poate transmite omului 42 de boli, din care mai mult de jumătate sunt de natură parazitară.
“Rezervoare de virusuri, bacterii şi paraziţi, câinii pot transmite omului diverse boli, cele mai grave fiind turbarea (transmisă prin salivă odată cu muşcătura) şi leptospiroza (transmisă prin intermediul urinei). Modalităţile de transmitere sunt variate, prin mângâiere se intră în contact cu ouăle de paraziţi aflate pe blana câinilor, poluarea solului cu materii fecale contaminate, preluate apoi de către vectorii mecanici (muşte, gândaci de bucătărie etc) şi vehiculate pe alimentele consumate de om, infestarea bălţilor, lacurilor, ştrandurilor în care populaţia face baie prin antrenarea ouălor de paraziţi de către apele provenite din precipitaţii, topirea zăpezilor etc, contaminarea cu boli extrem de periculoase prin intermediul paraziţilor preluaţi de la câini : febra butunoasă (de la capuşe), ciuma (de la purici), maladia Lyma, dirofilarioza, giardioza, toxocaroza, ascaridioza, febra recurentă, tularemia, tifosul etc”, se spune în comunicat.
Dispersia câinilor fără stăpân pe toată suprafaţa Capitalei, atât în zonele periferice cât şi în centru, în zonele de joacă şi agrement pentru copii şi adulţi (parcuri, ştranduri), în perimetrele unităţilor sanitare (curţi de spitale, policlinici), în zonele de învăţământ frecventate de copii (şcoli, licee, creşe, grădiniţe), în proximitatea unităţilor de industrie alimentară (abatoare, fabrici de pâine) sau a celor de desfacere a produselor agroalimentare (pieţe, magazine) sporeşte riscul de contaminare cu agenţi patogeni transmisibili de la câine la om.
“Cifrele, statisticile si realitatea prezentată de specialiştii în domeniu sunt extrem de îngrijorătoare, iar lipsa de reacţie eficientă a autoritătilor nu are nicio scuză. În urmă cu câteva zile a mai murit o femeie, muşcată de câinii fără stăpân într-o localitate din judeţul Argeş. Câte persoane mai trebuie să fie mutilate şi chiar omorâte până când autorităţile să ia măsuri concrete şi rapide ? ONG-urile din domeniu pledează cu înverşunare cauza câinilor comunitari în detrimentul oamenilor, fiind însă primii care le dau drumul înapoi în stradă după o adopţie de formă, doar pe hârtie. În schimb, când cineva moare din cauza atacurilor câinilor, ONG-urile dispar din spaţiul public, din dorinţa de a nu-şi asuma eşecul politicilor proprii. Este nevoie să se adopte măsurile care protejează în primul rând oamenii !”, a spus prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei. AGERPRES/(AS, Mihaela Tudorache)