/APAH-RO sustine introducerea unui program de screening pentru afectiunile hepatice

APAH-RO sustine introducerea unui program de screening pentru afectiunile hepatice

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România susţine necesitatea unui program de screening pentru aceste boli care ar trebui recunoscute de urgenţă ca o problemă de sănătate publică, se arată într-un comunicat remis presei de organizaţie.
Din păcate, sunt mulţi pacienţi care află absolut întâmplător că au boala, când au primele simptome reale, asta însemnând şi ciroză sau un grad avansat al afecţiunii, spun reprezentanţii asociaţiei, membră COPAC şi a Alianţei Mondiale pe Hepatită.
Potrivit asociaţiei, în prezent, peste 6.500 de pacienţi cu hepatită cronică de tip B, C şi D şi ciroză hepatică din mai multe judeţe din ţară aşteaptă tratamentul salvator pe listele de aşteptare. Aproximativ 700 dintre ei aşteaptă o a doua şansă şi speranţa unor noi terapii care să le salveze viaţa.


Reprezentanţii asociaţiei aduc în discuţie şi discrepanţele între judeţe în privinţa accesului la tratament.
“Am cerut de mai multe ori reprezentanţilor Caselor de Asigurări de Sănătate să se implice pentru a găsi o soluţie în a rezolva situaţia din judeţele cu probleme, unde se aşteaptă aproximativ doi ani pentru a primi tratamentul antiviral. Să fii trecut pe lista de aşteptare a unor judeţe precum Iaşi, Galaţi, Brăila, Bihor sau Neamţ amplifică ghinionul de a avea hepatită cronică, întrucât îl poate costa pe pacient agravarea bolii. Cine poate garanta că starea de sănătate a acestuia nu se va schimba în perioada de aşteptare? Cine plăteşte pentru zecile de drumuri, pentru stresul fiecărei luni de aşteptare?’, a declarat preşedintele APAH-RO, Marinela Debu.
Potrivit organizaţiei, situaţia este gravă la unele case judeţene. Astfel, în timp ce comisia specializată a CAS a solicitat în luna ianuarie 750 de dosare, de la casele judeţene nu s-au primit decât 500 de dosare la nivel naţional.
Aproximativ 500 de pacienţi aşteaptă tratamentul de doi ani doar în judeţul Iaşi, iar peste 300 la Galaţi. La CAS Bucureşti se înregistrează şi cea mai lungă listă de aşteptare, de aproximativ 900 de pacienţi, în timp ce judeţul în care există cea mai scurtă listă este Covasna, relevă comunicatul citat.
“Din păcate, în ciuda eforturilor pe care le fac medicii şi a previziunilor sumbre, numărul pacienţilor care îşi descoperă boala este încă mic, comparativ cu prevalenţa estimată pentru ţara noastră, de aproximativ 3,25% în ceea ce priveşte hepatita C, spre exemplu. Ce vină au aceşti pacienţi că sunt afectaţi de virusul B, C sau D? Ei sunt, totuşi, plătitori către sistemul de sănătate. Autorităţile române trebuie să îşi asume implementarea rezoluţiei 63.18 a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aprobată anul trecut, în luna mai, şi semnată de 193 de ţări, printre care şi România”, a adăugat Marinela Debu.