/ANSVSA: Fiecare cal din Padurea Letea trebuie sa aiba proprietar

ANSVSA: Fiecare cal din Padurea Letea trebuie sa aiba proprietar

Fiecare cabalină semi-sălbatică din Pădurea Letea trebuie să aibă un proprietar (persoană fizică, juridică, ONG, Consiliu Local etc), iar animalul trebuie să fie identificat şi controlat din punct de vedere al stării de sănătate, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) referitor la constatările şi măsurile dispuse în cazul cailor lăsaţi liberi în arealul protejat al Deltei Dunării.
În corelare cu această măsură şi având în vedere că Delta Dunării este un areal cu specificitate aparte în creşterea animalelor, ANSVSA va întocmi un plan special de măsuri pentru combaterea accelerată a Anemiei Infecţioase Ecvine (AIE) în această zonă.


Din ordinul preşedintelui ANSVSA dr. Radu Roatiş-Cheţan, în perioada 23 mai – 27 mai, au fost verificate aspectele legate de bunăstarea animalelor, precum şi de acţiunile de monitorizare, profilaxie şi control a Anemiei Infecţioase Ecvine (AIE), corelate cu evenimentele semnalate în mass- media, urmare a organizării unui transport de cabaline din localitatea C. A. Rosetti – Letea, judeţul Tulcea.
În urma verificărilor s-a constatat că, pentru perioade mari de timp, animalele cetăţenilor din Sulina şi C. A. Rosetti sunt lăsate libere pe păşunile existente, în grinduri, dar şi în zone protejate ecologic, cum este Pădurea Letea. În condiţiile necesităţii echilibrului ecologic, s-a instituit o presiune asupra cetăţenilor de a-şi limita numărul de cabaline, în sensul valorificării acestora, persoane interesate în comerţul cu animale încercând să achiziţioneze caii de la cetăţenii din Sulina şi C. A. Rosetti.
Din zona C. A. Rosetti – Sulina au fost efectuate până în prezent trei transporturi de cabaline, în vederea abatorizării: în 6 martie (56 de cabaline a 16 proprietari), în 7 mai (35 de cabaline cu un singur proprietar) şi în 20 mai (49 cabaline, dintre care 19 pozitive la AIE). Acest ultim transport a fost oprit pe raza judeţului Brăila, iar animalele au fost debarcate în incinta unei ferme din localitatea Urleasca.
În urma verificărilor s-au constatat deficienţe în aplicarea legislaţiei cu privire la capturarea şi cazarea cabalinelor înaintea transportului, deficienţe în organizarea şi transportul acestora.
De asemenea, s-au constatat deficienţe în eliberarea de documente oficiale veterinare care însoţesc transportul, reprezentanţii DSVSA Tulcea împreună cu medicul de liberă practică din zona respectivă permiţând îmbarcarea cailor (sau neasistând, în alte cazuri, la îmbarcarea animalelor), fără respectarea condiţiilor legale.
Deşi pentru toate cabalinele plecate de la C. A. Rosetti, cu ultimul transport, s-au eliberat paşapoarte şi s-au efectuat microcipări de către reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (ANARZ) Tulcea, la un număr de 31 de cabaline din lotul de 49 de cabaline care se aflau în transport, nu s-a putut identifica microcipul.
În urma acestor constatări, preşedintele ANSVSA a dispus cercetarea disciplinară a directorului executiv a Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa alimentelor (DSVSA) Tulcea, dr. Tertiş Marilena, pentru managementul defectuos asupra situaţiei din zonă; sancţiunile pot ajunge până la destituirea din funcţia publică.
A mai fost dispusă cercetarea disciplinară şi sancţionarea reprezentanţilor DSVSA Tulcea implicaţi în operaţiunile de îmbarcare a cabalinelor, precum şi a medicului veterinar zonal.
Comisia de Deontologie a Colegiului Medicilor Veterinari va cercetata cazul medicului veterinar de liberă practică dr. Nan Ionel, medic concesionar ale circumscripţiilor sanitar-veterinare Sulina şi C.A. Rosetti, care a eliberat documentele de transport şi nu a asistat la îmbarcarea animalelor.
S-a mai dispus sancţionarea contravenţională a transportatorilor care au efectuat transportul în condiţii de ilegalitate, precum şi a proprietarilor animalelor identificate ca fiind infectate cu virusul Anemiei Infecţioase Ecvine (AIE).
Totodată, ANSVSA va sesiza Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în vederea constituirii unei comisii de control şi a altor organisme abilitate, pentru a verifica legalitatea şi corectitudinea acţiunii de microcipare.
În zona ‘Pădurea Letea’, aproximativ 500 cabaline care trăiesc liber fără a fi supravegheate, parte din ele având proprietari care nu-şi mai recunosc proprietatea decât în momentul în care pot obţine beneficii materiale.
ANSVSA apreciază că este necesară stabilirea unui Plan de măsuri, împreună cu autorităţile locale, ANARZ, ONG-uri, pentru ca proprietarii de animale să declare în scris numărul de cabaline pe care îl deţin, acestea să fie capturate şi identificate, recoltate probe serologice în vederea stabilirii statusului de sănătate, iar animalele pozitive la AIE să fie eliminate.
Pentru cabalinele care nu vor fi revendicate, Consiliile Locale pot decide, de comun acord cu organizaţiile pentru protecţia animalelor, modul de stabilire a unui proprietar, identificarea, controlul înmulţirii etc.