/ANSVSA continua monitorizarea operatorilor din industria alimentara, recomandand populatiei sa respecte regulile de igiena

ANSVSA continua monitorizarea operatorilor din industria alimentara, recomandand populatiei sa respecte regulile de igiena

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) continuă monitorizarea la nivel naţional pentru a preveni contaminarea şi îmbolnăvirea cu toxina Shiga produsă de Escheria Coli (STEC), acţiune dublată de verificări ale operatorilor din sistemul comercial din România şi de acţiuni de informare a populaţiei, se arată într-un comunicat al ANSVSA, remis luni Agerpres.
Directoratul General pentru Sănătate şi Consumatori din cadrul Comisiei Europene (DG SANCO) notifică faptul că sursa responsabilă pentru epidemia din Germania a fost identificată în data de 26 mai ca fiind castraveţii, origine Spania, regiunile Malaga şi Almeria.
Potrivit ANSVSA, Spania a dat asigurări că loturile incriminate au fost distribuite doar în Germania.


ANSVSA a primit în data de 27 mai o notificare de alertă prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje privind contaminarea cu Escherichia Coli a două loturi de castraveţi de origine Spania, care au condus la înregistrarea a 214 cazuri de îmbolnăviri şi la două decese.
În aceeaşi zi, conducerea ANSVSA a dispus de urgenţă aplicarea unor măsuri, pentru a preveni apariţia unor astfel de cazuri în România. Imediat au fost notificate structurile teritoriale ale ANSVSA pentru monitorizarea prezenţei produselor incriminate din respectivele loturi la distribuitorii şi comercianţii din ţara noastră, astfel încât să fie determinată orice prezenţă a acestora în sistemul comercial din România.
Potrivit ANSVSA, în cadrul monitorizării, inspectorii Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene vor verifica şi modul în care se respectă procedurile şi regulile de igienă şi implementarea bunelor practici de igienă de către operatorii din industria alimentară care procesează şi comercializează legume proaspete (catering-uri, restaurante, cantine, etc.). Structurile teritoriale ale ANSVSA au fost solicitate şi să întreprindă demersurile necesare privind informarea consumatorilor despre măsurile de igienă necesare prevenirii îmbolnăvirilor legate de igiena deficitară în această perioadă a anului, îmbolnăviri datorate consumului fructelor şi legumelor proaspete.
De asemenea, Punctul Naţional de Contact al României din cadrul ANSVSA, a notificat celelalte autorităţi implicate în cadrul RASFF, respectiv Ministerul Sănătăţii, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor pentru monitorizarea şi demararea procedurilor specifice interne legate de această situaţie de criză.
Autoritatea reia apelul către cetăţeni de a respecta regulile de igienă, pentru a preveni contaminarea şi îmbolnăvirea, respectiv spălarea temeinică a mâinilor cu apă şi săpun după folosirea toaletei, după atingerea animalelor sau dejecţiei animalelor, înainte şi după schimbarea scutecelor, înainte şi după prepararea mâncării (în special după atingerea de carne crudă, ouă în coajă, etc), spălarea sub jet de apă a fructelor şi legumelor proaspete, tratamentul termic corespunzător al cărnii şi a cărnii tocate înainte de consum (cel puţin 700 C timp de două minute în interiorul cărnii).
De asemenea, ANSVSA recomandă depozitarea separată a cărnii proaspete de alte alimente, precum şi utilizarea de tocătoare diferite de cele folosite pentru prepararea altor alimente, fierberea laptelui proaspăt (crud) înainte de consum, evitarea manipulării în condiţii de igienă precară a alimentelor, persoanele care prezintă simptomatologie caracteristică bolilor cu transmitere infecţioasă să evite prepararea şi servirea hranei.
Până în prezent, în afară de cele 214 de cazuri din Germania, au fost înregistrate îmbolnăviri şi în alte state membre la persoane care au călătorit în Germania în această perioadă, precum 25 de cazuri în Suedia, Marea Britanie – trei cazuri, Danemarca – 7 cazuri, Olanda un caz şi Austria – două cazuri de contaminare cu această tulpină de E.coli