/ANPC: Peste 110.000 controale si amenzi depasind 170 milioane lei, în 2010 (raport anual)

ANPC: Peste 110.000 controale si amenzi depasind 170 milioane lei, în 2010 (raport anual)

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au întreprins, anul trecut, 112.610 controale, care s-au finalizat cu aplicarea de sancţiuni contravenţionale de peste 170,21 milioane de lei, a declarat, miercuri, preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, într-o conferinţă de presă dedicată prezentării raportului anual de activitate pe 2010.
Acesta a arătat că, pentru aplicarea unitară a legislaţiei la nivelul structurilor teritoriale, prin Ordin al Preşedintelui ANPC, a fost aprobată ‘Procedura-cadru de control al conformităţii produselor şi serviciilor destinate consumatorilor’. Din valoarea totală a produselor neconforme controlate anul trecut, produse în valoare de peste 152 milioane lei, respectiv 58%, au avut provenienţa din spaţiul extracomunitar.


În acest context, secretarul de stat Constantin Cerbulescu a arătat că le-a sugerat marilor retaileri ca atunci când vor să introducă în reţeaua lor de magazine un nou produs, adus din afara Uniunii Europene, să facă în prealabil un control, Centrul Naţional pentru Încercarea şi Expertizarea Produselor ‘Larex’ din Bucureşti având dotarea şi expertiza corespunzătoare.
Raportul de activitate al ANPC pe anul 2010 relevă însă faptul că între valoarea amenzilor aplicate şi nivelul vărsămintelor la bugetul de stat prin încasare operativă sau prin executare silită există o diferenţă apreciabilă, circa 31 de milioane de lei, aproape constantă de la un an la altul.
În legătură cu produsele periculoase introduse în circuitul comercial, raportul prezentat arată că, anul trecut, au fost oprite definitiv de la comercializare produse în valoare totală de circa 4,27 milioane lei, iar produse în valoare totală
de 1,55 milioane lei au fost distruse.
Dintre cele 112.610 acţiuni de control efectuate în anul 2010 de către comisarii ANPC, 49.558 au avut un caracter tematic (44%) şi au fost derulate atât la nivel naţional, cât şi la nivel regional sau local.
Anul trecut, prin structurile sale teritoriale, au mai fost întreprinse 106 acţiuni de control pentru verificarea respectării prevederilor legale existente la acea dată cu privire la comercializarea produselor etnobotanice. În cazul a 100 dintre aceste controale au fost constatate abateri, aplicându-se amenzi contravenţionale în valoare totală de 865.000 lei. Mai mult de jumătate dintre controale s-au desfăşurat împreună cu reprezentanţi ai altor instituţii (IGPR – Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) – Serviciul Antidrog, Garda Financiară, Poliţia Economică, Inspectoratul de Sănătate Publică, primării).
În legătură cu reclamaţiile primite de la consumatori, preşedintele ANPC a arătat că 21% din cele peste 110.000 de controale din 2010 au fost iniţiate de sesizările cetăţenilor. Anul trecut, au fost înregistrate 64.688 petiţii, în creştere faţă de nivelul de 51.465, înregistrat în anul precedent.
Primele cinci subpieţe de consum cel mai des reclamate în 2010 au fost: credite bancare (16,5%), servicii telefonie fixă şi mobilă (11%), furnizare de internet (5,7%), televiziune prin cablu (5,6%), furnizarea de energie electrică (4,9%).
Preşedintele ANPC a menţionat şi faptul că un număr semnificativ de reclamaţii (2,7%) a avut ca obiect defecţiuni tehnice la telefoane mobile de curând cumpărate.
Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele ANPC, secretarul de stat Constantin Cerbulescu, a prezentat raportul de activitate pe 2010 şi concluziile controalelor tematice recente.