/ANP: Norma de hrana pentru detinuti recomandata de specialisti din MS – 4,36 lei/zi/persoana

ANP: Norma de hrana pentru detinuti recomandata de specialisti din MS – 4,36 lei/zi/persoana

Norma de hrană pentru persoanele private de libertate condamnate recomandată de specialişti din Ministerul Sănătăţii (MS) are o valoare reală de 4,36 lei / zi / persoană, valoare cu TVA şi asigură dreptul acestora la o normă calorică de 2.855 calorii / zi / persoană, se arată într-un comunicat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).
Această sumă alocată reprezintă aproximativ 40% din costul total şi face referire numai la valoarea alimentelor de bază care intră în structura meniurilor zilnice, nefiind luate în calcul cheltuielile ocazionate de procesul de preparare a hranei: cheltuieli de personal, cheltuieli cu echipamentul de lucru şi protecţie, cheltuieli cu materialele de curăţenie a spaţiilor, cheltuieli cu materialele de întreţinere şi materialele diverse, cheltuieli cu utilităţile, cheltuieli de aprovizionare şi transport, cheltuieli amortizare mijloace fixe şi alte cheltuieli, precum deratizare, dezinsecţie, reparaţii utilaje, precizează ANP.


De asemenea, ANP are în folosinţă 2.845,47 ha de teren agricol şi 35 de unităţi cu gospodării agrozootehnice în care se obţin produse vegetale şi animale, gestionând efective importante de suine, bovine şi ovine. Producţia este obţinută prin implicarea directă a persoanelor private de libertate şi este destinată integral consumului intern.
ANP este un serviciu public, care în vederea realizării misiunilor specifice adoptă un management modern, axat pe gestionarea eficientă şi raţională a resurselor alocate, în depline condiţii de transparenţă şi vizibilitate.
Administraţia Naţională a Penitenciarelor se declară remarcată în presă pentru gestionarea eficientă a resurselor şi a făcut aceste precizări ca urmare a informaţiilor apărute în mass-media cu privire la cuantumul normei de hrană a persoanelor private de libertate.