/ANM: Concentratiile de iod radioactiv sunt prezente in cantitati nesemnificative in apa de ploaie

ANM: Concentratiile de iod radioactiv sunt prezente in cantitati nesemnificative in apa de ploaie

Măsurătorile efectuate până la ora actuală de specialişti au arătat faptul că în apa de ploaie căzută în ultimele zile nu au fost semnalate depăşiri ale concentraţiilor maxim admise de radioactivitate, deşi s-a semnalat prezenţa unor urme de iod radioactiv (I 131), a precizat, marţi, pentru AGERPRES, Administraţia Naţională de Meteorologie /ANM/.
‘Punctul de vedere al Administraţiei legat de poluarea cu iod radioactiv este acela publicat pe site-ul instituţiei. În privinţa măsurătorilor efectuate, rezultatele sunt cele transmise de către specialişti’, a declarat Ştefania Bunea, specialist PR al ANM.


În comunicatul publicat pe site, ANM menţionează că, ‘analizând prognozele zilnice efectuate de Centrele Meteorologice Regionale Specializate, precum şi măsurătorile efectuate în ţările Europei de Vest, ANM consideră că masele de aer care vin din Japonia şi traversează Europa (România), nu conţin concentraţii semnificative de poluanţi radioactivi şi, în consecinţă nu reprezintă un pericol pentru mediu şi populaţie’.
La rândul lor, specialiştii Institutului Naţional pentru Sănătate Publică au anunţat, marţi, Ministerul Sănătăţii că nu există un pericol pentru sănătatea populaţiei.
O echipă de cercetători români din cadrul Laboratorului de Cercetări din mina Slănic Prahova (sud) au anunţat, marţi, că în urma analizării unor mostre de apă de ploaie colectate din zona Braşov (centru) şi Slănic Prahova, au apărut concentraţii minore de iod radioactiv provenit din Japonia.
Experimentele au fost efectuate pe mostre de apă colectate din Braşov, începând cu data de 27 martie 2011, şi din Slănic Prahova în datele de 27 şi 29 martie, şi 2 aprilie a.c.
În urma studiilor, s-a constatat existenţa unor urme de iod radioactiv (I 131) atât în apa de ploaie (între 0,15-0,75 Bq/dm cub), cât şi în laptele de oaie (5,2 Bq/dm cub).
Conform standardelor din Japonia, limita maximă admisă a concentraţiei de iod radioactiv este de 300 Bq (Becquerel/litru)/dm cub pentru adulţi şi copii, şi de 100 Bq/dm cub pentru nou-născuţi.
În prezent, realizatorii studiului menţionează că prezenţa I 131 în România demonstrează că efectele unui accident nuclear pot fi evidenţiate şi la distanţe mai mari de 10.000 de km, fapt ce arată că, în acest moment, norul radioactiv provenit de la Fukushima s-a răspândit practic asupra întregii emisfere nordice.