/Analizele medicale nu au confirmat pana acum ca Mladic ar suferi de o boala grava

Analizele medicale nu au confirmat pana acum ca Mladic ar suferi de o boala grava

Analizele medicale nu au confirmat până acum afirmaţiile lui Ratko Mladic, fostul comandant militar al sârbilor bosniaci, potrivit cărora ar suferi de o boală în fază terminală, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY), relatează AFP.
‘Ceea ce pot spune în legătură cu afirmaţiile sale potrivit cărora ar suferi de o boală gravă este că, potrivit regulamentului, medicii din penitenciar trebuie să informeze grefa dacă viaţa deţinutului este în pericol’, a declarat Nerma Jelaciv cu prilejul unei conferinţe de presă a TPIY la Haga.
‘Până acum, nu am fost informaţi de aşa ceva, deşi Mladic a fost supus analizelor medicale’, adăugat ea.


Acuzat de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război comise în timpul războiului din Bosnia (1992-1995), Ratko Mladic a fost arestat la 26 mai în Serbia, după 16 ani de căutări. La 31 mai a fost deferit Tribunalului de la Haga.
În momentul în care s-a prezentat pentru prima dată în faţa TPIY, fostul comandant a declarat că ‘este grav bolnav’.
Nerma Jelavic a afirmat că, potrivit regulamentului, fiecare nou sosit în penitenciarul TPIY este supus unor analize medicale.
După arestare, avocatul lui Mladic a susţinut că clientul său suferă de o formă gravă de cancer limfatic şi că a urmat chimioterapie şi a fost supus unei intervenţii chirurgicale la Belgrad în 2009.
La data de 4 iulie, cu ocazia unei noi audieri, Ratko Mladic va fi din nou somat să se declare vinovat sau nevinovat de acuzaţiile ce i se aduc.