/Ambasadorul M. Gitenstein: Companiile americane sunt preocupate mai ales de coruptie in privinta deciziilor si licitatiilor ministeriale

Ambasadorul M. Gitenstein: Companiile americane sunt preocupate mai ales de coruptie in privinta deciziilor si licitatiilor ministeriale

Cele mai mari preocupări ale companiilor americane referitoare la corupţia din România sunt legate în special de decizii şi licitaţii ministeriale, existând sentimentul că acestea sunt câştigate de competitori care au făcut lucruri nepotrivite, a declarat, luni, ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, înaintea recepţiei organizate cu ocazia Zilei Independenţei.
“Cele mai mari preocupări ale companiilor americane sunt legate de deciziile ministeriale şi licitaţii în mod special, unde ei au sentimentul că acestea sunt câştigate de competitori pentru că au făcut ceva nepotrivit”, a spus ambasadorul SUA, el adăugând că oamenii de afaceri americani au făcut în ultimii ani şi plângeri justiţiei române legate de aceste cazuri de corupţie.


Totodată, el a arătat că toţi ambasadorii americani din România ultimilor 15 ani au semnalat problema corupţiei, iar declaraţiile sale pe această temă din ultima perioadă nu reprezintă neapărat un subiect nou, aceasta fiind preocuparea majoră a companiilor americane prezente deja sau interesate să investească în ţara noastră.
De asemenea, ambasadorul SUA a arătat că există şi o serie de îmbunătăţiri în lupta împotriva corupţiei, în România existând şi oameni care lucrează în acest domeniu şi vor să schimbe această realitate.
“Există lideri în acest Guvern lideri care luptă din greu ca să schimbe lucrurile. Ministrul Predoiu de la Justiţie este unul dintre ei”, a mai spus ambasadorul Gitenstein.
Diplomatul american a afirmat că există o nemulţumire la nivel înalt atât la Bucureşti, cât şi la Washington privind faptul că o întâlnire bilaterală între preşedintele Barack Obama şi preşedintele Traian Băsescu nu a avut încă loc, însă se lucrează pentru realizarea acesteia.
“Această întrebare (privind întâlnirea Obama-Băsescu n.r.) a devenit deja tradiţională (…) Este o nemulţumire (la nivel înalt n.r.) de ambele părţi, dar nu am reuşit să o programăm (întâlnirea n.r.). Lucrăm la asta, sunt amândoi oameni ocupaţi, au agende încărcate şi când va fi momentul potrivit, va avea loc întâlnirea”, a spus ambasadorul Gitenstein, care a evitat să răspundă dacă această întâlnire va avea loc anul acesta, cu ocazia semnării acordului privind amplasarea elementelor scutului antirachetă pe teritoriul României.
“Este o întrebare de un milion de dolari. Nu ştiu răspunsul la această întrebare. Este singura întrebare la care nu ştiu răspunsul”, a spus oficialul american, care şi-a mai adăugat optimismul că acordul privind scutul antirachetă va fi semnat în cursul acestui an.
Ambasadorul american a afirmat că reformarea statului şi a pieţei libere şi existenţa unei democraţii sustenabile în România sunt priorităţi ale SUA pentru că acestea fac din România un aliat strategic şi un partener comercial de încredere şi stabil şi de aceea sunt aceste reforme foarte importante pentru preşedintele Traian Băsescu şi preşedintele Barack Obama.
“Anul trecut vorbeam de la acest pupitru despre aceste valori comune şi despre îngrijorarea mea cu privire la un anumit pesimism, uneori chiar cinism legat de perspectivele de schimbare şi reformă în România. Am spus că această mentalitate este concentrată în expresia ‘Asta e viaţa…’. De la acest pupitru am comparat atitudinea “Asta e viaţa…” cu atitudinea “Da, putem!”, promovată de Barack Obama. Sunt încântat că în ultimul an am aflat despre existenţa multor români care întruchipează această atitudine plină de speranţă”, a spus ambasadorul Gitenstein, care şi-a dedicat discursul său evocării unor şapte români din mediul guvernamental şi societatea civilă care prin acţiunile lor au dovedit că au încredere în sloganul “Da, putem!”.
Cei şapte menţionaţi de ambasadorul SUA sunt Anamari Hâncu şi Liana Buzea care au organizat campania socială de curăţare a gunoaielor “Let’s Do It, Romania”, Laura Ştefan, coordonatoarea programelor anticorupţie din cadrul Societăţii Academice Române, Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, sergentul major Laurenţiu Şerban care şi-a pierdut un picior în luptele din Afganistan, Marcelus Suciu, patronul unui lanţ de restaurante de succes şi sponsorul unor proiecte sociale cum ar fi închirierea ecologică de biciclete în Cluj şi dedicate copiilor grav bolnavi şi nevăzători, Anca Harasim, directorul executiv al Camerei de Comerţ Americane din Bucureşti.
“Sunt atât de optimist în privinţa acestei ţări pentru că există mii de alţi oameni precum aceştia şase, iar ei nu se vor lăsa învinşi de cinismul şi inerţia celor care se împotrivesc schimbării. Revoluţionarii americani şi români şi-au jertfit vieţile pentru ca noi să ne putem bucura de binecuvântările libertăţii. Tot ce putem face este să le cinstim sacrificiul fiind optimişti şi hotărâţi”, a spus Gitenstein.
De asemenea, ambasadorul SUA i-a comparat pe aceşti şapte români cu senatorul american de Hawaii, Daniel Inouye, al treilea în linia de succesiune pentru funcţia de Preşedinte al SUA, cea mai înaltă poziţie obţinută vreodată de un american de origine asiatică şi care în tinereţea sa, în 1954, a participat la revoluţia paşnică din Hawaii care a înlăturat regimul de fier al oligarhiei proprietarilor de plantaţii. “Mentorul meu, vicepreşedintele Joe Biden, l-a descris pe Inouye drept un amestec de ‘curaj, integritate şi eficienţă’. Am mari speranţe că aceşti şase români model vor avea propriile realizări la fel de mari precum cele ale senatorului Inouye, fiindcă, fără îndoială, ei întruchipează aceste calităţi”, a mai spus ambasadorul Gitenstein.
În discursul rostit cu ocazia recepţiei de Ziua Independenţei, ambasadorul Mark Gitenstein a afirmat că preşedintele Senatului, Mircea Geoană, este cel mai bun prieten pe care SUA îl au în România, adăugând că Geoană este şi un bun prieten al său personal.
“Îi urez bun venit şi domnului Mircea Geoană, preşedintele Senatului României, un bun prieten al meu şi cel mai bun prieten pe care SUA îl au în România”, a spus Gitenstein.
De asemenea, ambasadorul SUA a ţinut să îi ureze bun-venit la eveniment şi primului-ministru Emil Boc.
“Vreau să-i urez bun venit mai ales domnului prim-ministru, Emil Boc. Prim-ministrul este un ferm susţinător al reformei în România. În numele Preşedintelui SUA, vreau să le mulţumesc dumnealui şi poporului român pentru tot ceea ce au făcut pentru a proteja valori atât de importante pentru noi”, a mai spus oficialul SUA în debutul discursului său.
Premierul Emil Boc a declarat, în discursul susţinut la recepţia organizată de Ambasada americană cu ocazia Zilei Independenţei, că parteneriatul strategic dintre România şi SUA a fost şi rămâne un pilon important al politicii externe româneşti, aducând ţării noastre “un partener valoros şi de nădejde, un adevărat prieten”.
“Decizia recentă de amplasare în România a unor elemente ale sistemului american de apărare antirachetă din Europa este unul dintre cele mai importante proiecte strategice care confirmă excelenta cooperare dintre ţările noastre”, a subliniat premierul Boc.
De asemenea, el a arătat că vocaţia şi potenţialul acestui parteneriat, departe de a fi epuizate, oferă premisele pentru intensificarea în continuare a legăturilor existente între România şi SUA, în special în domeniul economic, contribuind totodată la îmbunătăţirea contactelor directe dintre oameni.
Şeful Guvernului a menţionat că relaţia dintre România şi SUA înseamnă mai mult decât dimensiunea de securitate, ci şi miile de tineri români care studiază în universităţile americane, parteneriatele de cercetare, sutele de proiecte de investiţii americane răspândite pe întregul teritoriu al ţării, locuri de muncă prezente şi viitoare pentru tot mai mulţi români, sprijin pentru societatea civilă, sectorul guvernamental.
“În acest sens, salutăm recenta iniţiativă a Ambasadei SUA la Bucureşti ‘Împreună mereu’ de a evidenţia printr-o hartă interactivă prezenţa americană în România, începând cu nivelul guvernamental, apărare, societate civilă, acţiunea voluntarilor din Corpul Păcii şi proiecte de asistenţă umanitară şi până la activitatea companiilor americane în România”, a spus primul-ministru.
Totodată, Emil Boc a subliniat că Guvernul depune toate eforturile pentru asigurarea unui mediu de afaceri stabil şi atractiv în România, chiar dacă şi ţara noastră a fost afectată de criza economică, la fel ca majoritatea statelor membre UE.
“Datele ne arată că recesiunea s-a încheiat şi ne îndreptăm către ieşirea din criza economică. Chiar astăzi am primit o veste bună, România dobândind statutul de investment grade, ceea ce confirmă corectitudinea măsurilor pe care le-am luat în ultimii doi ani şi asigură un traseu sănătos din punct de vedere economic al României”, a spus premierul Emil Boc, făcând referire la ridicarea, luni, a ratingului ţării noastre de către agenţia Fitch.
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, în discursul rostit la recepţia organizată de Ambasada americană, că pe 4 iulie sărbătorim nu numai Ziua Independenţei SUA, ci şi credinţa în libertate, în democraţie şi în superioritatea societăţilor deschise, iar dacă în prezent României şi românilor le este greu, acest lucru se întâmplă tocmai pentru că nu au făcut suficient pentru a avea o societate bazată pe aceste valori.
“Sunt pe deplin conştient că azi, când lumea se confruntă cu dileme imense, cu întrebări dificile, indiferent de orice altă organizare de societate s-ar propune lumii, nu va exista niciodată un substitut pentru societatea deschisă, nu va fi niciodată un substitut pentru democraţie, nu va fi niciun substitut pentru respectarea drepturilor fundamentale pe această planetă”, a afirmat Geoană.
El a arătat că dincolo de numărul semnificativ de provocări istorice, incertitudinii cu privire la propriul destin şi lipsei de încredere în sine, România şi românii se confruntă astăzi cu greutăţi mai ales pentru că “nu am făcut destul din punctul de vedere al democraţiei, pentru că nu am făcut destul din punctul de vedere al societăţii deschise, nu am făcut suficient pentru a avea o societate mai puţin coruptă”.
Totodată, el a subliniat că parteneriatul dintre SUA şi România ar trebui să însemne mai mult decât oferirea unei locaţii geopolitice pentru scutul antirachetă american şi pentru bazele militare ale SUA de la Marea Neagră.
“Este un parteneriat între SUA şi România, dar este mai mult, dragă prietene, dragă domnule ambasador şi dragi prieteni americani. Această ţară este mai mult decât geografie, este mai mult decât o locaţie geopolitică pentru scutul antirachetă, pentru bazele militare de la Marea Neagră pe care le salutăm şi pe care le-am aşteptat zeci şi zeci de ani să vină. Aceasta este o ţară care poate deveni, dacă muncim mai mult, dacă ne recâştigăm încrederea, dacă vom continua să credem în democraţie, un adevărat partener al Americii, al Europei şi al lumii, va deveni o ţară competitivă, decentă, deschisă şi plină de încredere în sine. Asta sărbătorim azi, faptul că spiritul american poate deveni spiritul oricărei fiinţe libere”, a afirmat preşedintele Senatului.