/Alcoolul, o problema pentru tot mai multi adolescenti austrieci

Alcoolul, o problema pentru tot mai multi adolescenti austrieci

Experţii austrieci avertizează asupra înmulţirii cazurilor de intoxicaţii alcoolice în rândul adolescenţilor, ca şi asupra vârstei tot mai scăzute a minorilor respectivi, relatează marţi postul naţional de radio austriac.

La clinica universitară din Graz au fost internaţi anul trecut cu intoxicaţii alcoolice 260 de minori, cu două treimi mai mulţi decât în urmă cu 10 ani. La nivelul întregii Austrii o astfel de evidenţă nu există.

Dacă acum 20 de ani tinerii aveau primele experienţe cu alcoolul la vârsta de 15 ani, acum ei încep încă de la 11 sau 12 ani, spune expertul Michael Musalek de la Institutul Anton Proksch din Viena. Aceasta înseamnă că este nevoie de măsuri preventive încă din şcoala primară, afirmă el. Christoph Lagemann, de la Institutul pentru prevenirea dependenţelor de la Linz, atrage atenţia că în societate lipseşte o discuţie pe această temă şi că mulţi tineri nu sunt informaţi cu adevărat asupra efectelor alcoolului.

Pe de altă parte, tot experţii sunt de părere că interdicţia nu ajută prea mult. Astăzi, copiii au acces facil la alcool şi au mai mulţi bani la dispoziţie. La Ministerul Economiei, responsabil cu protecţia tinerilor, se speră că o lege coerentă în acest domeniu, ce va fi gata luna viitoare, va ameliora situaţia. Ministerul Sănătăţii a lansat în urmă cu puţine săptămâni o nouă campanie prin care elevii din şcolile primare sunt informaţi despre pericolele consumului de alcool.

Experţii cred însă că intervenţia ar trebui să îi vizeze nu doar pe adolescenţi şi copii, ci şi pe părinţi, de aceea susţin organizarea unor campanii preventive la nivelul întregii ţări. “Dacă adulţii nu conştientizează această problemă, atunci tinerii nu o vor face nici atât. Trebuie să înceteze bagatelizarea ei”, afirmă Michael Musalek.