/Alba: Peste 30 de bolnavi psihic, in continuare internati la Centrul de Sanatate Baia de Aries

Alba: Peste 30 de bolnavi psihic, in continuare internati la Centrul de Sanatate Baia de Aries

Doar cinci dintre cei 42 de bolnavi psihic internaţi la Centrul de Sănătate Baia de Arieş, aflat pe lista spitalelor ce urmează să devină cămine pentru vârstnici, au fost transferaţi la o altă unitate sanitară, pentru restul pacienţilor neexistând acordul aparţinătorilor.
Cei cinci pacienţi, dintre care patru nu au rude, iar pentru unul s-a primit acordul familiei, au fost duşi vineri noaptea cu o ambulanţă la spitalul din Zam. Alţi trei pacienţi au cerut externarea.


Intenţia reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Alba de a transfera sau de a externa vineri dimineaţa zecile de pacienţi cu probleme psihice de la Baia de Arieş s-a lovit de opoziţia angajaţilor de la centrul de sănătate din localitate, care au avertizat că vor bloca accesul ambulanţelor în unitate. Cadrele medicale şi-au motivat poziţia prin faptul că pentru transferul bolnavilor psihic, unii dintre aceştia fiind internaţi de ani la Baia de Arieş, este nevoie şi de aprobarea rudelor acestora.
Reprezentanţii DSP Alba nu au renunţat însă la intenţia de evacuare şi de transferare a bolnavilor de la Baia de Arieş, patru ambulanţe, două medicale şi două SMURD destinate transportului multiplu, fiind blocate în zonă, în afara oraşului, pe durata întregii zilei de vineri. La Baia de Arieş au fost mobilizaţi vineri şi jandarmi şi poliţişti, pentru a preîntâmpina producerea unor incidente.
Directorul executiv al DSP Alba, Horia Timiş, a precizat, sâmbătă, pentru AGERPRES, că s-a aşteptat până la miezul nopţii, când reprezentanţi ai spitalului au transmis că pot fi transferaţi cinci pacienţi, pentru care s-au dat şi fişele medicale, astfel încât aceştia au fost transportaţi la Zam. Reprezentanţii DSP intenţionau să transfere la Zam un număr de 19 pacienţi, care sunt mai grav bolnavi.
Cei 34 de pacienţi rămaşi sub supravegherea cadrelor medicale de la Baia de Arieş au asigurată medicamentaţia pentru patru zile.
La Centrul de Sănătate din Baia de Arieş au funcţionat până vineri secţii de psihiatrie, interne şi pediatrie, precum şi ambulatoriu de obstetrică, interne, pediatrie şi radiologie, cu 65 de cadre medicale angajate. Un număr de 25 dintre acestea au depus cereri la DSP pentru redistribuire.
Alte două unităţi din Alba, Spitalul Orăşenesc Ocna Mureş şi Spitalul de Boli Cronice Zlatna, au fost închise vineri, zecile de pacienţi preferând să se externeze, iar o mică parte au acceptat transferul la alte unităţi sanitare.
Un număr de 250 de cadre medicale sunt afectate de această măsură.
Autorităţile din Alba au susţinut vineri că nu renunţă la ideea transformării în secţii externe ale Spitalului Judeţean de Urgenţă a spitalelor de la Baia de Arieş, Ocna Mureş şi Zlatna.