/Afectiunile mentale, o `bomba cu ceas` pentru Uniunea Europeana (studiu)

Afectiunile mentale, o `bomba cu ceas` pentru Uniunea Europeana (studiu)

Afecţiunile mentale reprezintă o adevărată ‘bombă cu ceas’ pentru Europa, în condiţiile în care ele afectează aproximativ 165 milioane de europeni în fiecare an (38 la sută din întreaga populaţie a UE), relevă un studiu realizat de European Brain Council (EBC), prezentat marţi la Bruxelles.

Costul anual al acestor afecţiuni s-a ridicat în Europa la 798 miliarde de euro (o medie de 1.550 euro pe fiecare european) – sumă care depăşeşte dublul valorii estimate în precedentul studiu al EBC, realizat în anul 2005 -, iar continentul se confruntă cu o tendinţă gravă de răspândire a afecţiunilor mentale. Boli ca depresia, anxietatea, insomnia şi demenţa vor afecta tot mai multe persoane, devenind ”provocarea numărul 1 pentru sistemul de asistenţă medicală european”, arată acelaşi studiu.

Potrivit raportului realizat de experţi din Marea Britanie, Germania, Italia, Suedia şi alte ţări europene, ”obstacolele în creştere şi costurile asociate sporite ale afecţiunilor mentale sunt o bombă cu ceas plasată sub economia europeană şi societatea UE în ansamblul său”.
Documentul lansează un apel la creşterea fondurilor alocate cercetării şi tratării bolilor mentale în Europa. În ultimii ani, mari companii de medicamente precum GlaxoSmithKline şi AstraZeneca au redus proporţia investiţiilor în cercetare în domeniul bolilor mentale.

Experţii susţin că o parte din vină pentru situaţia actuală o au normele mai stricte cu privire la medicamentele cu efecte asupra sistemului nervos central, dar şi eşecul industriei farmaceutice de a dezvolta medicamente eficiente în tratarea afecţiunilor mentale.
În plus, tendinţa multor companii farmaceutice de a părăsi Europa în favoarea SUA, Chinei şi Indiei a subminat cooperarea public-privată cu Comisia Europeană, indică acelaşi studiu al European Brain Council.

Studiul analizează peste 100 de afecţiuni mentale şi neurologice – de la migrenă şi insomnie la atacuri cerebrale, boala Parkinson, psihoze şi demenţă -, apreciind că impactul economic şi social al acestora este ‘imens şi în continuă extindere’.
O altă concluzie interesantă a studiului este aceea că în anul 2010, costurile directe ale afecţiunilor mentale – acoperind consultările medicale, asistenţa spitalicească şi medicamentele – au reprezentat 24% din cheltuielile totale pentru sănătate în Uniunea Europeană.