/Acuzat de neglijenta in gestionarea crizei din Islanda, fostul premier Haarde se declara nevinovat

Acuzat de neglijenta in gestionarea crizei din Islanda, fostul premier Haarde se declara nevinovat

Fostul premier al Islandei Geir Haarde şi-a susţinut, marţi, nevinovăţia, iar avocatul său i-a denunţat pe judecători şi a cerut abandonarea procedurii, în cursul audierii preliminare în vederea eventualei declanşări a unui proces pentru ‘neglijenţă’ împotriva fostului şef de guvern, în contextul prăbuşirii sistemului financiar din statul insular, în octombrie 2008, relatează AFP.

‘Poziţia mea în ce priveşte acuzaţiile formulate la adresa mea este clară. Mă declar nevinovat de toate aceste acuzaţii şi voi face tot posibilul pentru a-mi demonstra nevinovăţia, dacă va începe un proces’, a declarat Haarde.

După ce atât acuzarea cât şi apărarea îşi vor prezenta argumentele, Landsdomur /Înalta curte de justiţie a Islandei/ va decide în privinţa începerii unui proces, dar nu se ştie deocamdată când îşi va comunica decizia luată şi nu a fost stabilită data unei noi audieri.

Avocatul apărării, Andri Arnason, a denunţat ‘lipsa de obiectivitate’ a judecătorilor şi a cerut recuzarea lor, subliniind că aceştia nu s-au putut ocupa de acest caz decât prin aplicarea retroactivă a unei legi adoptate recent de Parlamentul islandez cu privire la durata mandatului judecătorilor de la Landsdomur.

Parlamentul islandez, Althing, a decis în septembrie 2010 trimiterea lui Haarde în faţa Landsdomur, tribunal special creat cu rolul de a-i judeca pe miniştri, dar care nu a fost sesizat niciodată de la crearea sa, cu peste un secol în urmă.

Un eventual proces împotriva fostului premier conservator ar urma să înceapă nu mai devreme de august sau septembrie.

În vârstă acum de 60 de ani şi instalat în fruntea executivului în iunie 2006, Geir Haarde a demisionat în ianuarie 2009, pentru a se trata de cancer.