/Activitatea fizica si nutrtia sanatoasa la copii si adolescenti

Activitatea fizica si nutrtia sanatoasa la copii si adolescenti

Creşterea numărului de persoane supraponderale şi/sau obeze la nivel mondial şi european şi mai ales tendinţa îngrijorătoare a acestui fenomen la copii şi adolescenţi impune luarea unor măsuri.
În acest context s-a dezvoltat proiectul pentru politici de prevenţie primară bazată pe dovezi şi cu scopul de a sprijini copiii sănătoşi să devină adulţi sănătoşi, a declarat marţi pentru AGERPRES dr. Cristina Vladu, coordonatorul proiectului.
Ea a accentuat asupra necesităţii studiului de comportament mai ales pentru copiii între 11, 13 şi 15 ani care sunt incluşi în aceste studii.


“Trebuie reacţionat cât mai devreme pentru că educaţia este foarte importantă pentru a preveni apariţia de boli cronice netransmisibile”, a spus Cristina Vladu.
Campania “Viaţa – instrument de politică de prevenţie primară bazate pe dovezi a bolilor cronice netransmisibile” are în vedere promovarea de comportamente sănătoase identificate prin cercetare.
Dr. Cristina Vladu a spus că există doi factori de risc major, modul de alimentaţie şi sedentarismul. Programul este pentru controlul bolilor netransmisibile, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul, cancerul care sunt mai frecvente în nord-vestul ţării.
De aceea este important să se acţioneze încă din copilărie pentru a preveni aceste boli şi a schimba comportamentele.
Prof. dr. Adriana Băban de la Asociaţia de Psihologie a Sănătăţii din România a subliniat că rolul cercetării comportamentelor la copii şi adolescenţi este extrem de important mai ales la copiii de vârstă şcolară întrucât este îngrijorător numărul copiilor obezi care este în creştere.
Peste 50% din populaţia Europei are probleme de supraponderabilitate sau chiar obezitate, la fel ţările în tranziţie unde două treimi din populaţie se confruntă cu asemenea probleme de sănătate.
Un procent de 25-30% potrivit unor studii internaţionale pe copiii şi adolescenţii din România au probleme de supraponderabilitate şi obezitate.
Prof. dr. Adriana Băban a spus că o cauză ar fi pătrunderea tot mai mare a fast-food-ului. Ea a adăugat că în România au fost chiar cazuri de copii de patru luni cărora li s-a dat cartofi prăjiţi.
Ea a atras atenţia şi asupra faptului că se consumă prea multe băuturi acidulate care fac rău şi a accentuat asupra faptului că micul dejun este din ce în ce mai puţin luat zilnic.
Astfel că la 15 ani doar 35% dintre fete iau micul dejun zilnic, iar la 11 ani 54%, la băieţi fiind procentul mult mai mic.
Referitor la consumul de fructe cel puţin odată pe zi acesta scade odată cu vârsta, fetele mănăncă mai multe fructe decât băieţii, a spus psihologul, iar consumul de legume este mai redus decât cel de fructe, iar tendinţa este de scădere.
Cipsurile sunt şi ele consumate cel puţin o dată pe zi sau cartofi prăjiţi, copii consumând aceste două alimente şi pentru că le sunt oferite de către părinţi.
Masa în timpul vizionării la televizor este şi ea destul de frecventă, iar educaţia fizică şi ea lasă de dorit.
Potrivit OMS, pentru copii ar trebui zilnic 60 de minute de activitate fizică.
Părinţii confundă activitatea fizică cu exerciţiile fizice organizate la săli de sport şi spun că nu au bani să-şi trimită copiii, spunând însă că mersul pe jos, urcatul scărilor sunt şi ele exerciţii fizice şi sunt şi la îndemână, a spus Adriana Băban.
Copiii sunt deschişi către aceste activităţi fizice numai că trebuie să li se transmită mesajul, acestea fac parte dintr-o educaţie sănătoasă, a adăugat psihologul.
Adriana Băban a mai făcut referire la faptul că peste 60% dintre copii petrec mai mult de două ore la televizor, cât se admite. Dacă se mai adaugă şi timpul petrecut la computer, atunci sedentarismul este foarte mare.
Ideal este, a spus psihologul, ca pentru o educaţie sănătoasă să se intervină înainte de 11 ani.
Activitatea fizică şi nutriţia sănătoasă la copiii şi adolescenţii din România depinde de toată comunitatea, nu doar de sectorul de sănătate.
Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică Bucureşti prin Centrul Regional de Sănătate Publică Sibiu implementează proiectul “Creşterea accesului la servicii de prevenţie medicală primară pentru copii şi adolescenţii din România. Alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică în rândul copiilor şi adolescenţilor din România”.
Proiectul se desfăşoară în perioada august 2009-aprilie 2011 şi are un buget de 1.530.000 de euro, din care 1.300.000 de euro reprezintă finanţarea guvernului Norvegiei, prin fonduri ale programului norvegian de cooperare şi 230.000 de euro reprezintă cofinanţarea din partea Ministerului Sănătăţii.
Campania are scopul de a responsabiliza pentru un stil de viaţă sănătos şi, de asemenea, ea îndeamnă să se bea apă când îţi este sete să se mănânce zilnic micul dejun, să se consume trei legume şi două fructe pe zi şi 60 de minute de mişcare.