/Acord la ONU asupra unei declaratii ambitioase privind combaterea SIDA

Acord la ONU asupra unei declaratii ambitioase privind combaterea SIDA

Statele membre ONU au căzut de acord asupra unei declaraţii ambiţioase privind combaterea SIDA în ţările sărace, care depăşeşte tabuurile, precum cel al folosirii prezervativului, în cadrul unui summit de trei zile asupra acestei maladii care se încheie vineri, informează AFP.

În această declaraţie, negociată dur în ultimele două luni, ONU recunoaşte pentru prima dată în mod explicit eficienţa prezervativului în prevenirea infectării cu HIV, a afirmat un negociator sub rezerva anonimatului.

‘Pentru prima dată, comunitatea internaţională a depăşit tabuurile’, a mai spus el.

În ceea ce priveşte prevenirea îmbolnăvirii, declaraţia vorbeşte despre populaţiile cu risc ridicat, în special “bărbaţii care întreţin relaţii sexuale cu bărbaţi”, ‘persoane care-şi injectează droguri’ şi ‘lucrători în industria sexului”.

Acest subiect a fost unul din punctele de dezbatere cele mai dificile între negociatori în cadrul pregătirii acestui summit care coincide cu cea de-a treizecea aniversare de la descoperirea SIDA. Iranul s-a opus vehement numirii acestor populaţii cu risc, dar în cele din urmă a cedat, la fel ca Sfântul Scaun în privinţa prezervativului, a subliniat diplomatul.

Declaraţia prevede de asemenea punerea sub tratament antiretroviral a circa 15 milioane de seropozitivi din ţările cu venituri mici şi mijlocii, ceea ce echivalează cu un acces universal.

Costul tratamentelor în ţările sărace este de asemenea în scădere, în măsura în care brevetele revin domeniului public. Anumite laboratoare farmaceutice preferă totuşi să ofere brevetele lor ţărilor în curs de dezvoltare, neavând ele însele mijloacele necesare de a produce medicamente în cantităţi mari, a mai spus negociatorul. Astfel, India a devenit unul dintre marii producători de antiretrovirale generice.

Printre principalele obiective conţinute în declaraţie figurează şi acela de reducere cu 50% până în 2015 a transmiterii virusului HIV prin relaţii sexuale şi utilizarea de seringi. Ţările membre au căzut de asemenea de acord asupra eliminării totale până în 2015 a transmiterii virusului de la mamă la făt.

Miercuri, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a proclamat ca obiectiv eradicarea totală a SIDA în următorii zece ani.

Declaraţia urmează să fie adoptată în mod oficial în cadrul summitului vineri la ora 19,00 GMT.