/23 de morti de denga in Paraguay, intr-o epidemie `fara precedent` (ministru)

23 de morti de denga in Paraguay, intr-o epidemie `fara precedent` (ministru)

23 de persoane au murit în Paraguay de la 1 ianuarie de dengă – o maladie virală transmisă de un ţânţar – în ‘cea mai gravă epidemie de dengă din istoria ţării’, a anunţat marţi ministrul sănătăţii, Esperanza Martinez, relatează AFP.

Aceste decese ridică la 109 numărul morţilor de dengă în America latină de la începutul lui 2011, dintre care 51 în Brazilia, 23 în Paraguay, 20 în Bolivia, 14 în Peru şi unul în Argentina, conform bilanţurilor oficiale.

‘Este fără nicio îndoială epidemia cea ma gravă cu care s-a confruntat ţara’, a spus ministrul într-o conferinţă de presă de la Asuncion. Peste 7.000 de persoane au contractat maladia şi 23 au murit de dengă, conform bilanţului Ministerului Sănătăţii.

‘Epidemia este chiar mai severă decât în 2007’, a declarat dna Martinez, precizând că atunci 17 oameni au murit de dengă.

Parlamentul paraguayan a declarat joi stare de urgenţă. De asemenea, preşedintele Fernando Lugo a trimis militari şi poliţişti pentru a participa la curăţarea oraşelor.

Denga, transmisă de înţepătura ţânţarului ‘Aedes aegypti’, provoacă febră puternică, dureri de cap şi dureri articulare. Forma cea mai gravă declanşează o febră hemoragică mortală, în principal la copii.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, există 50 de milioane de cazuri de dengă pe an în lume, dintre care 500.000 sunt de dengă hemoragică.