/20 de statiuni urmeaza sa fie clasificate drept balneare pana la sfarsitul anului 2011

20 de statiuni urmeaza sa fie clasificate drept balneare pana la sfarsitul anului 2011

20 de staţiuni turistice din România ar putea primi clasificarea de staţiuni balneare, până la finalul anului 2011, a declarat miercuri, Emilian Imbri, consilierul pe turism al ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, la o masă rotundă pe tema turismului balnear.’Prin Hotărâre de Guvern, 10 staţiuni vor fi clasificate balneare până la finalul acestui an, iar alte 10 vor fi analizate pentru a primi certificarea. Proiectul se află la Ministerul Sănătăţii, instituţia care acordă acest statut’, a afirmat Emilian Imbri.

În ceea ce priveşte criteriile, acesta a precizat că staţiunile trebuie să respecte o serie de elemente, adaptate situaţiei din România, după modelul european, printre care se regăsesc vechimea şi necesitatea funcţionării unei unei baze de tratament balnear.

‘Criteriile stabilite pornesc de la cele existente la nivel european. Staţiunile trebuie să aibă o vechime de cel puţin 100 de ani. Avem astfel de staţiuni. Dar trebuie să se regăsească şi hoteluri din toată gama de stele, puncte de divertisment sau cazinouri. Noi vom adapta criteriile în funcţie de situaţia din ţară. Acestea vor trebui să aibă cel puţin o bază de tratament’, a adăugat acesta.

Pentru primele zece staţiuni turistice atestate ca fiind balneare a fost finalizată documentaţia, la jumătatea lunii iulie 2011.’Este vorba despre staţiuni precum Olăneşti, Ocna Sibiului, Govora, Herculane şi altele.
Urmează alte 10 localităţi care, după analizele efectuate, vor putea avea statutul de staţiune balneară’, a declarat ministrul Dezcoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, în 14 iulie 2011.
Ministerul Sănătăţii iniţiază Hotărârea de Guvern prin care se acordă statutul staţiunilor balneare.