/Cercetatorii au descoperit felul in care cuvintele se formeaza in creier

Cercetatorii au descoperit felul in care cuvintele se formeaza in creier

Oamenii de ştiinţă au descoperit o modalitate de observare a felului în care cuvintele se formează în creier, o descoperire vitală pentru a le permite în viitor persoanelor cu dizabilităţi grave să vorbească, conform unui material publicat de Daily Mail.

Folosind electrozi, o echipă de oameni de ştiinţă de la Centrul pentru Inovaţie în Neurologie de la Universitatea Washington, a descoperit zona din creier ce este implicată în generarea celor aproximativ 40 de sunete ce formează limba engleză. Apoi, ei au descoperit că fiecare dintre aceste sunete are un semnal declanşator propriu, fapt ce ar putea permite în viitor crearea unui program de calculator capabil să citească la propriu, gândurile oamenilor.

Echipa de cercetători americani, coordonată de Eric Leuthardt, a studiat patru persoane grav bolnave de epilepsie. În cadrul experimentului, fiecare dintre pacienţi a avut câte 64 de electrozi implantaţi în creier. Obiectivul acestui studiu era de a identifica cu precizie care sunt cauzele epilepsiei.

Subiecţii studiului au fost rugaţi să repete patru sunete distincte: ‘oo’, ‘ah’, ‘eh’ şi ‘ee’, iar cercetătorii au monitorizat regiunile Wenicke şi Broca ale creierului pentru identificarea semnalelor legate de formarea cuvintelor. Ei au putut identifica semnale electrice diferite, corespunzătoare pentru formarea fiecăruia dintre aceste patru sunete.

Deşi în cadrul experimentului a fost vorba doar de testarea unor sunete simple, aceaşi metodă poate fi extinsă la studierea cuvintelor.

“Acest studiu demonstrează că creierul nu este acea cutie neagră, imposibil de citit, aşa cum am crezut vreme de generaţii. Nu pot spune că sunt în stare să citesc gândurile cuiva, dar am obţinut dovada că aşa ceva este posibil în viitor”, a explicat Eric Leuthardt pentru publicaţia Sunday Times.