/Stii ce este Diabetul ? Sau Simtomele ?

Stii ce este Diabetul ? Sau Simtomele ?

Definita diabetului : Diabetul este o tulburare a metabolismului (metabolismul inseamna procesele prin care organismul nostru utilizeaza mancarea digerata pentru crestere si pentru obtinerea energiei). Majoritatea alimentelor pe care le ingeram sunt descompuse pana la glucoza, care este forma sub care exista zaharul in sange. Glucoza este principala sursa de combustibil pentru organism.

Organistmul cum reactioneaza ? :

Dupa digestie, glucoza trece in fluxul sangvin, acolo unde este folosita de catre celule pentru crestere i pentru obtinerea energiei. Pentru ca glucoza sa poata patrunde in interiorul celulelor este nevoie de prezenta insulinei.Insulina este un hormon produs de pancreas, care este o glanda de dimensiuni mari aflata in spatele stomacului.

De ce ? : Atunci cand mancam, pancreasul produce in mod automat cantitatea adecvata de insulina pentru a deplasa glucoza aflata in sange, in interiorul celulelor noastre. La persoanele cu diabet, totusi, pancreasul fie produce prea putina insulina sau chiar deloc sau celulele nu raspund in mod adecvat la insulina care este secretata. Astfel, organismul pierde principala sa sursa de combustibil, chiar daca sangele contine cantitati mari de zahar.

De stiut : Exista multe tipuri de Diabet fieacare diferita in felul ei !

Noi o sa-l numim Tipul A, B, C :

Tipul A de diabet :

Diabetul de tip A este o boala autoimuna. O boala autoimuna apare atunci cand sistemul de aparare al organismului (sistemul imunitar), al carui rol este de aparare antiinfectioasa, se intoarce impotriva unei parti a organismului. In diabet, sistemul imun ataca celulele beta producatoare de insulina, aflate in pancreas, si le distruge. Astfel, pancreasul produce insulina in cantitati mici sau deloc.

O persoana care are tipul A de diabet trebuie sa ia insulina in fiecare zi pentru a putea supravietui. In prezent, oamenii de stiinta nu stiu exact ce anume face ca sistemul imun al organismului sa atace celulele beta, dar se considera ca sunt implicati factori autoimuni, genetici si de mediu, posibil si virali.

Tipul A de diabet apare la aproximativ 5 pana la 10 % din totalul cazurilor de diabet. Se dezvolta, cel mai adesea, la copii si adulti tineri, dar poate apare la orice varsta. Simptomele diabetului de tip A apar de obicei dupa o perioada scurta, desi distrugerea celulelor beta poate aparea cu cativa ani inainte. Simptomele includ cresterea senzatiei de sete si a mictiunilor, senzatie de foame permanenta, pierdere in greutate, tulburarea vederii si oboseala extrema. Daca nu este diagnosticata si tratata cu insulina, o persoana cu diabet de tip A poate ajunge la coma diabetica, amenintatoare de viata, cunoscuta sub numele de ceto-acidoza diabetica.

 

Tipul B de diabet :

Cea mai frecventa forma de diabet este diabetul de tip B. Aproximativ 90-95% din totalul persoanelor cu diabet au diabet de tip B. Aceasta forma de diabet se asociaza cu varsta mai inaintata, obezitate, antecedente familiale de diabet, antecedente personale de diabet gestational, inactivitate fizica si etnie. Aproximativ 80% din persoanele cu diabet de tip B sunt supraponderale.

Diabetul de tip B este din ce in ce mai des diagnosticat la copii si adolescenti. Aproximativ 3700 de persoane cu varsta sub 20 de ani sunt diagnosticate cu diabet conform cercetarilor din anii 2002-2003.

Atunci cand este diagnosticat diabetul de tip 2B, de obicei, pancreasul produce suficienta insulina, dar din cauze inca necunoscute, organismul nu poate folosi eficient insulina, situatie denumita rezistenta la insulina. Dupa cativa ani, secretia de insulina scade. Consecinta este aceeasi ca in diabetul de tip A – cantitatea de glucoza creste in sange si organismul nu poate folosi eficient aceasta principala sursa de combustibil a sa.

Simptomele diabetului de tip B se dezvolta gradat. Debutul sau nu este la fel de brusc ca in diabetul de tip A. Simptomele pot include oboseala sau greturi, mictiuni frecvente, sete neobisnuita, pierdere in greutate, tulburari de vedere, infectii frecvente si vindecari lente ale ranilor sau plagilor. Unele persoane nu au nici un simptom.

 

Diabetul de tip C :

Este numit Diabetul gestational
Diabetul gestational apare in timpul sarcinii. Asemenea cu diabetul de tip B, apare mai frecvent la americanii africani, indieni, hispanici si la femeile cu antecedente familiale de diabet. Femeile care au avut diabet gestational au un risc de 20 pana la 50 % de a dezvolta tipul 2 de diabet in urmatorii 5-10 ani.

 

 

Simptome intalnite la DIABET :

1.Drumuri dese la toaleta !

2.Foarte mare sete care nu mai trece !

3.Incepeti sa pierdeti in greutate fara a vrea acest lucru !

4.Sunteti slabit si va simtiti obosit !

5.Va amorteste mebrele, furmicaturi la maini sau picioare !

6.Alte semne care pot apare : Vedere incetosata, piele uscata sau iritata, infectii frecvente, taieturi sau sangerari care se vindeca foarte greu, toate acestea sunt semne ca ceva nu e in regula. Din nou, cand aceste semne sunt asociate cu diabet, sunt rezultatul unui nivel ridicat de glucoza in sange.

 

Daca simtiti sau obervati ca unele din simtome le aveti , mergeti la medic , si veti afla daca sa va faceti griji sau nu in privinta diabetului !