/Somnul odihnitor si importanta

Somnul odihnitor si importanta

De multe ori suntem tentati sa consideram orice fel de activitate mult mai importanta decat somnul. Avem de cele mai multe ori sentimentul ca dormind pierdem pur si simplu timpul . Nimic mai gresit , pentru ca un somn sanatos este pentru noi, pentru viata noastra , esential .

Cele mai importante ore de somn sunt cele pana in miezul noptii si binenteles cele mai valoroase pentru refacerea fortelor , ei sculandu-se mult mai odihniti, chiar si foarte devreme dimineata daca este nevoie, decat cei care se culca dupa miezul noptii , sau chiar in zori.

Explicatia pentru acest lucru este pe cat se poate de simpla : ritmul normal bilogic al omului se desfasoara intre rasaritul si apusul soarelui. Sigur ca viata sociala pe care o ducem noi in ziua de azi numai tine cont de acest lucru, dar, ar trebui ca macar noi , de cate ori putem sa ne permitem sa respectam acest dat biologic si sa renuntam la sezutul la televizor in care sa speram ca ne vom relaxa si ne vom destinde dar daca stingem televizor si incercam sa ne culcam efectele vor fi mult mai bune si mai de lunga durata.

Pentru a beneficia de un somn odihnitor este foarte recomandat la culcare sa ne spalam cu apa rece.

Un alt factor important este temperatura din camera , este indicat ca in dormitor sa avem o temperatura racoroasa, iar iarna sa nu supraincalzim incaperea doar aerul terbuie incalzit.

Nu vom dormi niciodata bine intr-o atmosfera de sauna sau cuptor.

Daca ati avut o zi agitata pentru a preveni o eventuala insomnie , care ar face decat sa va oboseasca in plus , este recomandabil sa luati o cina frugala, niciodata mancare calda, poate doar o gustare rece, fie si o supa , sau un ceai linistitor de plante.