/Tangerinele, un tonic pentru inima

Tangerinele, un tonic pentru inima

Se spune de obicei că un măr pe zi ţine doctorul departe, dar se pare că şi tangerinele au aceeaşi virtute. Potrivit ultimelor cercetări, consumul de ‘Citrus reticulata’ sau portocalele mandarine protejează împotriva infarctului, a diabetului şi atacurilor cerebrale, precum şi a obezităţii, scrie ziarul Daily Mail.

Nobiletinul, un pigment găsit în coaja tangerinei, este de zece ori mai puternic decât unul similar derivat din grapefruit.

Un bol cu căpşuni ar putea proteja împotriva cancerului gâtului. Doctorul Tong Chen, de la Universitatea Ohio afirmă: ‘Căpşunile pot fi o alternativă sau pot acţiona împreună cu alte medicamente pentru a preveni cancerul esofagian’. Aproape 8.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu un astfel de cancer în Regatul Unit.

Cercetătorii de la University of Western Ontario, din Canada, au hrănit două grupuri de şoareci cu mâncare bogată în grăsimi şi zaharuri. Şoarecii din primul grup au devenit obezi, iar nivelul colesterolului şi trigliceridelor a urcat, ceea ce a crescut riscul de diabet şi de boli cardiace. În hrana celui de-al doilea grup s-a adăugat nobiletin, iar la şoareci s-a observat o greutate normală şi nicio creştere a colesterolului, insulinei sau glucozei. Deci concluzia este că nobiletinul i-a protejat pe şoareci împotriva obezităţii.

Alte studii au arătat că nobiletinul a protejat aceste animale şi împotriva aterosclerozei, care poate duce la infarct sau atacuri cerebrale.

Anterior, se descoperise în grapefruit un flavonoid, naringenin, care protejează, de asemenea, împotriva obezităţii şi sindromului metabolic, dar cel din tangerine este mult mai puternic.